Hører folk ikke efter, når du taler? Prøv disse 5 tips

Mere styrke og melodi stemmen, vil give den mere opmærksomhed - få talepædagogens råd.
Føler du tit at din kæreste, chef, kolleger, veninder eller familiemedlemmer overhører dig, når du forsøger at sige noget? Prøv disse 5 tips, og bliv hørt.
Føler du tit at din kæreste, chef, kolleger, veninder eller familiemedlemmer overhører dig, når du forsøger at sige noget? Prøv disse 5 tips, og bliv hørt. Foto: Scanpix/Modelfoto

Er det altid din kollega, der trænger igennem med sine idéer, og får du ikke et ord indført ved middagsbordet, fordi moster Oda altid overdøver med sin kraftige stemme? Så kan du med fordel læse talepædagog Inge Brink Hansens gode råd til, hvordan du strammer op og får en stemme, som folk lytter til.

Skal du holde tale? Så få nogle konkrete tips til hvordan du gør på femina.dk

- De fleste tror, at ens stemme bare er, som den er, og at der ikke er noget at gøre ved det, siger Inge Brink Hansen.

 – Men du kan sagtens arbejde med din stemme, så den bliver spændt af, får en bedre funktion og en mere harmonisk klang, siger hun.

Og selvom processen tager tid, så giver hun her en kort guide til, hvordan du selv kan arbejde med din stemme, så det, du siger, bliver hørt.

Mary: Investering i kvinder er god business

Brug konsonanterne

- Tænk på at artikulere, når du taler. Så er det tydeligere for din modtager, hvad du siger, så man ikke skal spørge ”hva’!?” hele tiden. Lad være med at mumle. Åben munden og brug konsonanterne.

Tænk på stemmeføring 

- Stemmeføringen er vigtig, når man prøver at fange folks opmærksomhed og få dem til at lytte. Nogle mennesker har tendens til at tale meget monotont, som betyder, at det er ensformigt og melodiløst. Brug stemmens muligheder, så dit sprog bliver mere levende.

Skru op for volumen

- Styrken er essentiel for at blive hørt. Det nytter ikke noget at tale alt for lavt, men samtidig skal det heller ikke føles unaturligt, så man begynder at råbe. Sørg for at stemmen og klangen lyder behagelig, så du ikke skræmmer folk.

Camilla Miehe-Renard: Jeg tager ikke livet som en selvfølge

Træk vejret

- Den måde man bruger åndedrættet på har stor betydning for din stemme. Tal ikke i for lange sætninger, så du bliver nødt til at snappe efter vejret. Træk vejret regelmæssigt – så bliver talen også mere harmonisk.

Tal velovervejet

- Det kan hurtigt virke ufokuseret, hvis det man vil sige ikke er velovervejet. Hvis man gerne vil høres, så skal man også være afklaret. Undgå at hakke i ordene for meget og sige ”øøøøh”, og ”nej”. Så hellere holde en pause, og så sige det rigtigt. Det andet vil bare irritere lytteren.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.