HK: Virksomhed scorer kassen på svage ledige

En virksomhed i Holbæk kan ifølge HK have scoret fem millioner kroner på at ansætte fleksjobbere i to timer om ugen med kursustilskud fra kommunen.
En telemarketingsvirksomhed i Holbæk kan ifølge HK have scoret kassen på fleksjobbere. Selv afviser ejeren af virksomheden.
En telemarketingsvirksomhed i Holbæk kan ifølge HK have scoret kassen på fleksjobbere. Selv afviser ejeren af virksomheden. Colourbox

Inklusionshuset i Holbæk sælger sig selv på at være en social virksomhed, hvor der er plads til fleksjobbere med forskellige behov, og hvor de ansatte får en grundig oplæring inden for telemarketing.

Ideen med virksomheden, der blev startet op sidste år af den tidligere fleksjobkonsulent Babar Razi Siddiqi, er da også god nok, vedkender HK. Men i realiteten er det bare kun Babar Razi Siddiqi selv, der får noget ud af det, lyder kritikken fra fagforeningen, der med flere medlemmer på arbejdspladsen er gået ind i sagen.

- Det ser ikke ud som om, at Babar er interesseret i at lave reelle arbejdspladser. Det ser ud som om, han har gang i et refusionscirkus, hvor han får en masse kursusindtægter og en præmie for langvarige kursusforløb. Det arbejde, han skulle lave – og som omhandler salg – er så forsvindende lidt, at han ikke kan drive forretning på det, siger Kurt Jørgensen, der er afdelingssektorformand i HK Sjælland.

Den kritik afviser Babar Razi Siddiqi imidlertid:

- Fokus har hele tiden været på at skabe arbejdspladser og på at løfte de her mennesker, siger han.

Smart virksomhedsfidus?

Ifølge HK, der har holdt møde for flere af de ansatte, tegner der sig dog et tydeligt – og i deres øjne mere problematisk – mønster. Stort set alle er nemlig ansat i fleksjob i to timer om ugen, selvom mange af dem er vurderet til at kunne arbejde langt mere. Samtidig skal alle uanset baggrund igennem et 240 timers kursus, som virksomheden får betalingen af kommunen for. Men ifølge HK er der max blevet undervist i 20 timer.

Dermed ser det ifølge HK også ud som om, virksomheden udnytter den fidus, der blev mulig med regeringens reform af fleksjobordningen i 2013. Allerede dengang advarede Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere (LAFS) om, at en arbejdsgiver kunne spekulere i at ansætte en fleksjobber i så få timer om ugen, at lønnen ligger langt under det beløb, som arbejdsgiveren kan få i bonus efter ni måneder.

LÆS OGSÅ: Fed fidus? Kan have inkasseret 5 mio kr.

HK har ikke det præcise tal på, hvor meget Inklusionshuset har tjent. Men de vurderer, at virksomheden har haft en lønudgift på omkring 7.000 kroner pr. medarbejder, mens de samtidig har kunnet indkassere 50-70.000 kroner i kursustilskud fra kommunen. Det kan med de omkring 100 ansatte, HK mener virksomheden har haft, have givet Inklusionshuset mere end fem millioner kroner.

Kommune stopper samarbejde

- Vi kan ikke sidde med hænderne i skødet og se på det her. For mig ser det ud som om, Babar scorer penge ved at udnytte systemet, og det er ikke i orden, siger Kurt Jørgensen, der har forsøgt at få en dialog i gang med Babar Razi Siddiqi og den øvrige ledelse. Indtil videre uden resultat.

I Holbæk Kommune, hvor virksomheden ligger, stoppede man da også med at henvise fleksjobbere til Inklusionshuset allerede i august 2014. Ifølge arbejdsmarkedschef Gorm Hjelm Andersen skete det efter flere henvendelser fra de fleksjobansatte på stedet.

- Det er klart, at når vi hører, at der er problemer med en samarbejdsvirksomhed, så skærper vi tilsynet. I dette tilfælde betød det, at vi stoppede henvisningerne, fortæller han.

Kommunens kontrakt med Inklusionshuset udløb den 6. april, og ifølge Gorm Hjelm Andersen har man ingen planer om at forny den.

LÆS OGSÅ: Fleksjobbere føler sig udnyttet af Holbæk-virksomhed

Hos LAFS ser man også med bekymring på virksomheden.

- Det er absolut en sag, som hører til i den grovere ende. Og ud fra de oplysninger, vi er i besiddelse af, er der tale om massivt misbrug af fleksjobordningen, siger næstformand i LAFS, Merete Hornecker.

Fritstillet medarbejderne

Babar Razi Siddiqi selv kan ikke genkende HK’s udlægning af sagen. Over for Avisen.dk understreger han, at han ikke har misbrugt systemet, og at han ikke har startet virksomheden for at tjene penge på fleksjobbere.

Han vedkender dog, at nogle ting kunne have fungeret bedre. Derfor har han også valgt at fritstille medarbejderne og tage en tænkepause.

- Lige nu er vi i gang med en selvransagelse, hvor vi er ved at finde ud af, hvad vi skal gøre anderledes i fremtiden. Når vi har fundet ud af det, kommer vi tilbage med et koncept, hvor de ting, der ikke har fungereret godt nok, er blevet justeret, siger han dog uden at kunne sætte en dato på, hvornår de er klar til at åbne igen.

Du kan læse hele Babar Razi Siddiqis version af sagen her: Efter voldsom kritik: Vi ville bare skabe arbejdspladser.

Fleksjob

Et fleksjob er en ansættelsesform, hvor der tages hensyn til medarbejderens begrænsede arbejdsevne – for eksempel på grund af et handicap eller en sygdom.

Efter regeringens reform af ordningen har det siden 2013 været muligt at ansætte en fleksjobber i få timer om ugen. 

Avisen.dk har siden 2013 afdækket flere sager, hvor den nye ordning er blevet misbrugt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.