HK: Vi går til politikerne med Højesterets stress-dom

Ifølge HK er det dybt problematisk, at stressramte altid fremover skal oplyse om sygdommen, når de søger job.
Fremover skal stressramte fortælle om deres sygdom, når de søger nyt job, fastslår højesteret. Det ser HK som yderst problematisk.
Fremover skal stressramte fortælle om deres sygdom, når de søger nyt job, fastslår højesteret. Det ser HK som yderst problematisk. Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Scanpix

- Det vil jo betyde, at nogle personer, der har været sygemeldt med stress, får svært ved at få arbejde bagefter.

Sådan siger juridisk chef i HK Torben From om Højesterets dom, der stadfæster, at stressramte fremover skal oplyse om deres sygdom, når de søger et nyt job. Han er bekymret for, at en sådan oplysning vil gøre, at de slet ikke kan få arbejde.

- Det er både et problem ud fra et menneskeligt og et samfundsøkonomisk synspunkt, fordi så ender de på sygedagpenge i stedet for, siger han.

Skal løses politisk

Derfor vil HK nu tage sagen op med politikerne i HK, som så kan gå videre med den til landspolitikerne.

- Der er nogle ting ved den her dom, som jeg ikke bryder mig om. Derfor bliver vi nødt til at tage politikerne i ed, for der skal gøres nogle ting. Højesteret har været meget kategorisk, mener vi.

Stressramt fik ikke jobbet

Dommen kom sig af, at en lønkonsulent på et hospital i et af landets regioner gik ned med stress. Imens hun var langtidssygemeldt, søgte hun et andet arbejde, som hun fik.

Men da den nye arbejdsgiver fandt ud af, at hun havde været langtidssygemeldt med stress, annullerede de ansættelsen. Derfor tog lønkonsulenten sagen i retten, men fik ikke medhold. Det gjorde arbejdsgiveren derimod.

Derfor har arbejdstagere fremover pligt til at fortælle, hvis de har været syge med stress.

- Højesteret siger i virkeligheden, at fordi hun ikke fortalte om hendes stress-sygdom, så er det årsag nok til at annullere ansættelsen. Det medfører nogle virkelig problematiske retstilstande, mener juridisk chef Torben From.

Godt at stress ses som en alvorlig sygdom

Det eneste positive ved dommen er, at stress nu bliver anset for noget, der er lige så alvorligt som fysiske sygdomme, mener HK.

Det gode ved dommen er, at den indikerer, at Højesteret ser på stress som en sygdom. Det gør, at vi med dommen i baglommen i fremtiden vil have bedre muligheder  for at nå igennem med, at stressramte bliver beskyttet helt på linje med personer, der lider af én eller anden fysisk sygdom, siger Torben From.

Men lige meget om sygdommen er fysisk eller psykisk, så bør det kun være en pligt at oplyse om den, hvis den fortsat kan påvirke ens arbejdsevne.

- Hvis man har fået fjernet en kræftknude, og der i den forbindelse er røget noget muskelvæv, som gør, at man ikke kan løse sine arbejdsopgaver fuldt ud, så skal man oplyse om det. Men det er svært at sætte firkantede regler op. For hvad med alle de sygdomme, man har en forventning om ikke vender tilbage? spørger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.