Hjørring lokker VIP-lærlinge med studiner og bolighjælp

Fire virksomheder i Hjørring mangler udlærte plastmagere og er derfor gået sammen med kommunen om at tilbyde en ganske særlig praktikpakke til potentielle lærlinge.
Der er stor mangel på praktikpladser, ifølge den seneste opgørelse står 11.309 lige nu uden praktikplads i en virksomhed.
Der er stor mangel på praktikpladser, ifølge den seneste opgørelse står 11.309 lige nu uden praktikplads i en virksomhed. Mogens Flindt/Scanpix

I Nordjylland er der så stor mangel på faglærte med de rette kvalifikationer til jobbet, at fire virksomheder i Hjørring nu lokker med praktikpladser på første klasse til elever, der forhåbentlig vil kvittere med at bosætte sig på egnen.

Det sker i et samarbejde med Hjørring Kommune, der kan hjælpe lærlingene med at få et godt netværk og en bolig.

- Vi kan se, at nogle af vores virksomheder mangler specialiseret arbejdskraft, og vi vil frygtelig gerne udnytte deres vækstpotentiale. Så hvis vi kan gøre bare det mindste for at hjælpe dem på vej, så kaster vi os ind i det med stor glæde, siger Ole Bendix, afdelingsleder i virksomhedsservice i Hjørring Kommune.

Det er firmaerne Rolltech, Scanbelt, Expo-Net og Novo Nordisk, som garanterer en praktikplads til unge, der går i lære som plastmager. I alt er der tale om fire til seks pladser om året.

"Hjælp" til at gå i byen

Kommunen hjælper med at finde en lejlighed til de nye lærlinge, og så har de forskellige planer for, hvordan de kan sørge for, at de nyankomne finder sig til rette i det nordjyske.

- Vi har snakket med uddannelserne her i byen om, at man for eksempel kunne finde nogle mentorer blandt de kvindelige studerende. De kender byen godt, og kan hjælpe de unge mennesker, der kommer hertil som plastmagerelever, med sådan noget som hvor man går i byen, siger Ole Bendix.

Skolegangen for plastmagere foregår på Den Jydske Haandværkerskole i Hadsten, lidt nord for Århus.

I Hjørring håber man også på at kunne sende lokale unge på skole i Hadsten, så de kan vende tilbage og få praktikplads på hjemegnen. For kommunen ser gerne, at lærlingene bosætter sig i området, når de er blevet udlært, fortæller Ole Bendix.

Massiv investering

For nylig kunne Ugebrevet A4 fortælle, at kun hver fjerde virksomhed med faglærte ansatte tilbyder praktikplads. Derfor er der et kæmpe potentiale for flere pladser, hvis virksomhederne vil tage ansvar for at uddanne nye lærlinge. Det er især i København, at virksomhederne ikke har lærepladser.

Hjørring Kommune har startet en massiv fireårig investering i at skabe en uddannet arbejdsstyrke og få flere i arbejde.

LÆS OGSÅ: Udkants-kommune satser millioner på de ledige

- Vi er nød til at gøre alt, hvad vi kan, for at fastholde unge mennesker her, hvis vi skal have en tilstrækkelig arbejdsstyrke. Vi står gerne på hovedet for vores virksomheder, hvis det er det, der skal til, siger Ivan Leth (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget i Hjørring Byråd.

Kommunen har vedtaget at bruge 125 millioner kroner over fire år, hovedsageligt på nye medarbejdere, der skal hjælpe syge og langtidsledige tilbage på arbejdsmarkedet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.