Hjemmehjælpere skal arbejde i selvkørende biler

Inden nytår vil Vesthimmerlands Kommune indføre selvkørende biler, så fx hjemmehjælpere kan arbejde, mens bilen kører fra fru Hansen til fru Petersen
Selvkørende biler er langt fra at blive hver mands eje. Men Vesthimmerlands Kommune satser på, at få bilerne på gaden i år.
Selvkørende biler er langt fra at blive hver mands eje. Men Vesthimmerlands Kommune satser på, at få bilerne på gaden i år. Foto: Scanpix

Allerede senere i år kommer der selvkørende biler på vejene i Vesthimmerland. Det er planen i et nyt ambitiøst projekt, som kommunen præsenterede i dag.

Ideerne går blandt andet på at kunne sikre hjemmehjælpere og andre kommunale medarbejdere mulighed for at komme rundt til borgerne uden at skulle have opmærksomhed på trafikken.

- Vi omgør den passive tid til en effektiv arbejdstid, hvor man netop kan arbejde, mens man kører fra A til B. Det er de potentialer, vi har og kan være med til at udvikle, siger borgmester Knud Kristensen til DR Nordjylland.

God plads i Vesthimmerland

Han oplister tre grunde til, at lige præcis Vesthimmerland nu kan betragte sig selv som frontløber i forhold til selvkørende biler.

- For det første har vi fået ideen, for det andet har vi de folk, der har viden omkring det, og så har vi også en trafikhyppighed her, der gør, at det er en mulighed. Det ville ikke være muligt i en større by, siger Knud Kristensen.

Med i projektet er Fonden Autonomous, der har til formål at udvikle og implementere nye teknologiske løsninger, som de såkaldte 'Niveau 5' køretøjer, der er designet til at køre på vejen uden, at føreren behøver at holde øje med vejen.

Det er teknologien sikker nok til, fortæller direktør i fonden, Henrik Schärfe.

SMS'e mens du kører i bilen

- Sikkerhed er super vigtigt for os, og vi er helt sikre på, at det her er den hurtigste og bedste vej frem mod mere sikker trafik. De her biler bliver aldrig fulde, de kan i modsætning til os sende en sms og også opmærksomme på, hvad der sker omkring dem, og de kører ikke for stærkt, siger han.

Vesthimmerlands Kommune er i dialog med Transportministeriet om lovgivningen omkring de selvkørende biler, der endnu ikke er endeligt på plads.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.