Hjemløses tak til Løkke: Din politik skaber flere hjemløse

Regeringens politik vil helt sikkert sende flere danskere ud i hjemløshed. Efter modtagelsen af Venstres frihedspris sender hjemløseavisen Hus Forbi en kras kritik tilbage i hovedet på Løkke.
"Vi er selvfølgelig stolte af den her pris, og vi modtager den med stolthed. Men vi synes også, vi er nødt til at sige til Venstre: Husk nu, hvad det er, I gør, siger sekretariatsleder i Hus Forbi, Rasmus Wexøe Kristensen (th).
"Vi er selvfølgelig stolte af den her pris, og vi modtager den med stolthed. Men vi synes også, vi er nødt til at sige til Venstre: Husk nu, hvad det er, I gør, siger sekretariatsleder i Hus Forbi, Rasmus Wexøe Kristensen (th). Foto: Venstre

Hjemløseavisen Hus Forbi modtog lørdag Venstres Frihedspris og en check på 10.000 kroner, som blev overrakt af statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men Løkkes respekt for Hus Forbis arbejde bliver ikke ligefrem gengældt.

Tværtimod slår sekretariatsleder i Hus Forbi, Rasmus Wexøe Kristensen, fast, at Venstre-regeringens politik skader de hjemløse og socialt udsatte.

- Vi er selvfølgelig stolte af den her pris, og vi modtager den med stolthed. Men vi synes også, vi er nødt til at sige til Venstre: Husk nu, hvad det er, I gør, siger han til Avisen.dk efter prisoverrækkelsen på Venstres landsmøde i Herning.

Begejstringen for Løkkes bedrifter indtil videre er nemlig meget lille hos de hjemløse.

- Vi synes ikke, at han er kommet særlig godt fra start. Men det havde vi heller ikke forventet, kan man sige. Men det er han ikke alene om. Der har i mange år været mange ting, som kan gøres bedre for udsatte i Danmark. Det er uanset, om det har været Venstre eller Socialdemokraterne, der har siddet på magten, siger Ramsus Wexøe Kristensen.

Flere hjemløse på vej

Selvom det er noget utraditionelt at modtage en pris og derefter give igen med hård kritik, så er der ingen vej udenom, fastslår sekretariatslederen, der var mødt op til prisoverrækkelsen i en gul t-shirt med hammer og segl påtrykt.

- Det er umuligt at komme udenom efter den finanslov, som Venstre lige har været bagmand på. Der er mange forringelser, som kommer til at gå udover de hjemløse. Og det er ikke kun finansloven, men også med kontanthjælpsloftet og med den planlov, som er vedtaget, der forhindrer kommunerne i at bygge flere billige boliger.

Antallet af hjemløse er steget de senere år. Hvordan ser I udviklingen de kommende år med Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Er der udsigt til, at der bliver endnu flere, der står uden tag over hovedet?

- Ja, det er der ingen tvivl om. Med de ting, vi har set indtil nu. Kontanthjælpsloft, planlov, øget beskæftigelseskrav. De her ting vil helt sikkert få flere ud i hjemløshed. Ingen tvivl om det.

Vil ikke spændes for politisk vogn

Det kom som en overraskelse for folkene bag Hus Forbi, at Venstre havde valgt dem til at modtage frihedsprisen, der uddeles hvert år.

Og det var da også nødvendigt at samle bestyrelsen, der blandt andet består af hjemløse avissælgere, inden man takkede ja til at modtage prisen. I sidste ende var der dog fuld opbakning til at møde op, fortæller sekretariatslederen.

- Det føles godt at blive hevet op og blive anerkendt, uanset hvem det er. Vi er ikke partipolitiske, vi er socialpolitiske, og vi følger os ikke spændt for nogen politisk vogn. Vi ser det som en mulighed for at komme ud med et budskab, og det er også derfor, vi udnytter den her situation til netop at fortælle Venstre, hvad det er, de har gang i.

Hvis I kunne få regeringen til at gennemføre én ting for at gøre livet nemmere for de udsatte grupper, hvad skulle det så være?

- Især på beskæftigelsesområdet synes jeg, at man skulle ændre kurs. Der er utrolig mange mennesker, som har været udsatte i rigtig mange år og har rigtig mange komplekse problemer, men som stadig forsøges ført hen til et sted, hvor de kan få en rolle på arbejdsmarkedet. Der, synes vi, at det vil være rigtig rart at give de her mennesker en mulighed for at få et værdigt liv.

Giver ingen mening at jagte de arbejdsløse

Men det er jo her, at Lars Løkke siger, at alle skal bidrage, hvis de kan. Kan de ikke det?

- Det er der nogle, der kan, men der er også mange, der ikke kan. At blive ved med at jagte dem og sende dem ud i den ene arbejdsprøvning efter den anden, det giver ingen mening. Man kan lave ressourceforløb og alverdens andre ting og sager, men det ændrer ikke på, at de her mennesker er invaliderede af mange års socialt udsathed. De skal simpelthen have lov til at komme tilbage på den måde, som de kan, siger Rasmus Wexøe Kristensen.

Han henviser til, at det er præcis derfor, at Hus Forbi har så stor succes med at få de hjemløse aktiveret med at sælge avisen. Hus Forbi har cirka 2200 hjemløse avissælgere landet over.

- Hus Forbi tilbyder beskæftigelse, hvor man kan bidrage lige præcis på det niveau, som man selv er i stand til. Når man har lyst og kræfter til det, og i det omfang man har kræfter til det, siger han.

Handler om anerkendelse

Hvad kan I bruge den her pris til, når alt kommer til alt?

- Vi kan først og fremmest bruge det til at fortælle sælgerne – de hjemløse – at de gør et rigtig godt arbejde. Det er dem, der får den her pris. Det er dem, der bliver anerkendt, og det trænger de til mere end mange andre i vores samfund: At få anerkendelse

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.