Administration 

Hjemløse Johanne på 19: Jeg kan kun få hjælp, hvis jeg bliver misbruger

Johanne på 19 år er en af de 1.172 unge mellem 18 og 24 år, der i dag lever som hjemløs i Danmark. (Foto: Foto: Privat)

Selvom Johanne kun er 19 år, er det anden gang, hun ikke har noget sted, hun kan kalde sit hjem. Men fordi hun hverken er misbruger eller har psykiske problemer, er det svært for hende at få støtte.

Inden klokken 22 skal 19-årige Johanne være på Reden, der er en århusiansk varmestue for kvinder. Hvis hun kommer for sent, risikerer hun, at ingen af værestedets i alt otte senge er ledige. Det er først til mølle princippet, der gælder.

I weekenderne sover hun hos sine venner, men i hverdagen overnatter hun på et af Redens tomandsværelser, for siden januar har Johanne ikke haft et sted at bo.

Johanne er ikke et enkeltstående tilfælde. I dag er næsten en ud af fem af de ialt 6.138 hjemløse personer i Danmark mellem 18 og 24 år. Det viser en ny rapport om hjemløshed i Danmark i 2015, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) står bag.

Og de unge hjemløse i begyndelsen af tyverne er en voksende gruppe. Siden 2009 er gruppen næsten fordoblet, fremgår det af rapporten.

Gaden er ikke for sarte sjæle

For Johanne er det ikke en mulighed at sove hos familiemedlemmer. Og selvom Reden betyder, at Johanne slipper for at redde op på en vens sofa hver eneste nat, har det også sine bagsider at færdes i et miljø, hvor de fleste har et heftigt misbrug af stoffer eller alkohol.

Hvis jeg skulle have fået en bolig gennem kommunen ville det være optimalt for mig, hvis jeg droppede ud af min uddannelse, kom på kontanthjælp og fik mig et misbrug, så ville de gerne hjælpe mig
Johanne, 19 år og hjemløs

- Selvom det er nogle super skønne kvinder, der kommer på Reden, er det et hårdt miljø og ikke et sted, hvor jeg ville sende nogle på min egen alder hen, siger Johanne til Avisen.dk.

Hun fortæller, at hun flere gange har set de andre kvinder være så påvirkede, at de dårligt kunne stå oprejst.

Om morgnerne skal Johanne være ude af Reden før klokken kvart i otte. Derefter tager hun hen til sit uddannelsessted, da hun er i gang med at læse Hf-enkeltfag op på VUC.

Om eftermiddagen arbejder hun på en tankstation og som frivillig i de hjemløses landsorganisation SAND.

Johanne fortæller, at hun ikke har et misbrug, selvom hun nogle gange drikker for meget alkohol. Hun har heller ikke psykiske problemer, og derved adskiller hun sig fra mange andre unge hjemløse.

Næsten fire ud af fem af de hjemløse unge har en psykisk sygdom, misbrugsproblemer eller begge dele, ifølge tallene fra SFI.

På landsplan er det blandt andet over halvdelen af de unge, der lever som hjemløse, der har et hashmisbrug, viser rapporten. Johanne har tidligere røget hash, men gør det ikke længere, fordi hun får det dårligt af det. Men blandt hendes venner er det stort set alle, der ryger hash, fortæller hun.

For stabil til at få hjælp

Det har vist sig at være en hæmsko for at få hjælp fra Århus Kommune, at Johanne ikke har psykiske problemer eller et misbrug.

Johanne mener, at det bedste, kommunen kunne have gjort for hende, var at have trådt til, lige så snart hun registrerede sig som hjemløs. Men hjælpen udeblev.

- Kommunen har overhovedet ikke hjulpet mig. I starten skulle jeg en gang om måneden op til kommunen for at oplyse, hvor jeg havde sovet, så scannede de sedlen ind og sagde ikke rigtig mere. De skal være bedre til at hive fat i folk, men ingen har kontaktet mig, fortæller Johanne.

Mangler handleplan

Det er kun en tredjedel af de hjemløse unge, der har en støttekontaktperson eller er skrevet op til en boligløsning. Desuden er det kun hver fjerde af de hjemløse unge, som har en kommunal handleplan, fremgår det af rapporten.

Johanne kunne godt have tænkt sig en samtale med en sagsbehandler, og da hun for over et halvt år siden blev boligløs, bad hun om at komme på kommunens akutliste for boligsøgende. Men det var ikke muligt.

Det har efterladt hende med en følelse af, at det skader hende at hun er for selvkørende.

- Hvis jeg skulle have fået en bolig gennem kommunen ville det være optimalt for mig, hvis jeg droppede ud af min uddannelse, kom på kontanthjælp og fik mig et misbrug, så ville de gerne hjælpe mig, siger hun.

Misbruget skal nok komme ...

Det billede, som Johanne beskriver, genkender Christina Strauss, der er næstformand i de hjemløses landsorganisation SAND og som arbejder ved et værested for hjemløse.

- Vi afviser tit unge, der mangler et sted at sove. Det bedste råd vi kan give dem lige nu er, at de skal få sig et misbrug eller en psykisk sygdom, for ellers er de ikke svage nok til at få plads på forsorgshjem. Og misbruget og de psykiske vanskeligheder skal de nok få efter bare et halvt år på gaden for at holde det liv ud, påpeger Christina Strauss, der selv tidligere har været hjemløs.

Johanne er hjemløs og må bo på herberg side om side med stærkt påvirkede misbrugere. Selv er hun for velfungerende til at få hjælp. Er det rimeligt?

Posted by Avisen.dk on 15. september 2015

I går fortalte også Lars Benjaminsen, der er en af de to forskere bag SFI-rapporten, at en af årsagerne til, at antallet af unge hjemløse fortsat stiger, skyldes, at mange af de unge hjemløse ikke altid får den nødvendige støtte blandt andet til at finde billige boliger.

Bange for at blive stemplet som hjemløs

Det er ikke første gang, at Johanne er hjemløs. Allerede som 17-årig oplevede hun første gang, hvad det vil sige at stå uden fast tag over hovedet. På grund af problemer med sin mor, flyttede hun hjemmefra, mens hun stadig gik i gymnasiet.

Først flyttede hun sammen med to venner i en etværelseslejlighed på under 18 kvadratmeter. Senere endte hun på gaden og måtte derfor sove hos forskellige kammerater.

- Det var rigtig hårdt at være hjemløs som 17-årig. Men jeg har altid været god til at finde ud af det alligevel, siger Johanne, der aldrig har sovet udenfor.

Men selvom Johanne var god til at finde nødløsninger, viste det sig hurtigt, at det ikke var let at få hverdagen til at hænge sammen. Med livet som hjemløs fulgte der nemlig også et miljø, som hun skulle vende sig til, fortæller hun.

- Det gik ikke særlig godt i gymnasiet, for det var for hårdt at skulle passe normalt ting samtidig med, at jeg skulle sove rundt omkring hos folk, der primært var på kontanthjælp, og som tit gik meget sent i seng, husker hun.

Der er mange fordomme

I sin nuværende omgangskreds er der mange af Johannes venner, der også er hjemløse, og mange af dem er under 18 år, fortæller hun.

Udover dem, Johanne møder omkring værestederne, omgås hun også medstuderende gennem sin uddannelse. Her er det dog ikke alle, der kender til hendes situation, for hun har ikke lyst til at blive blevet stemplet som 'hende den hjemløse.'

- Der er så mange fordomme. Derfor kommer det an på, hvor lang tid, jeg har kendt folk, om jeg fortæller dem, at jeg er hjemløs, forklarer hun.

Den adfærd er ikke ualmindelig, forklarer Christina Strauss, der gennem sit arbejde møder mange unge, der er i samme sko som Johanne. For mange yngre mennesker er hjemløshed forbundet med et stort tabu, fortæller hun.

Lettet og nervøs på samme tid

Århus er den by, hvor antallet af hjemløse mellem 18 og 14 år er steget mest. Den udvikling hænger sammen med den pressede boligsituation i Aarhusområdet, hvor det er vanskeligt at skaffe boliger til de hjemløse unge, fremgår det af rapporten fra SFI.

Den pressede situation i Århus, bekræfter Thomas Medom (SF), der er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Århus Kommune.

- Jeg synes, at Århus Kommune skal gøre mere. Vi skal bruge flere ressourcer på hjemløse, siger han.

Han fortæller, at mange unge, der flytter ind til byen, ofte starter på venners sofaer, men ender på gaden. Derfor arbejder han for, at der i Århus bliver oprettet et herberg, der specifikt henvender sig til unge mennesker.

Johanne har - efter at have stået på venteliste i sytten måneder ved Kollegiekontoret - fået tildelt et kollegieværelse, som hun flytter ind i 15. oktober. Og selvom hun ser frem til at have sit eget sted, er hun bange for at havne på gaden, når hun ikke længere studere.

- Når du først har været hjemløs en gang, er det nemt at blive det igen. Det er svært at vende sig til at have en lejlighed, hvor man hele tiden skal være alene, siger Johanne.

Hun fortæller, at det især er når hun skal i seng om aftenen og på kedelige søndage, at det er svært at skifte tilværelsen som hjemløs ud med et liv omkranset af fire vægge.

Johanne har ikke ønsket at stå frem med sit fulde navn, men Avisen.dk er bekendt med hendes efternavn.

bacon på en pande
Mad og drikke

Kan man stege bacon i vand?

et hus set fra haven
Nyheder

Mægler-svipser: Glemte at nævne manipuleret foto

indgang til psykiatrisk afdeling
Krimi

Far i chok:

Datters drabsmand
var på fri fod i Aarhus

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en mand kigger på fotografen
Kendte

Eske Willerslev:
- Jeg er ikke den klogeste

et tog
Nyheder

Problem med skinne forsinker tog

en mobiltelefon
Livsstil

Godt gemt trick: Beskyt din iPhone mod tyveri

biler i kø
Nyheder

Uheld lukker Storebæltsbroen

en politibil
Krimi

23-årig stukket ned - tre teenagere anholdt og løsladt

en mand kigger på fotografen
Kendte

Kræftramte Noller

er klar med nyt projekt

avisforsider
Kongelige

Russisk netværk bidrog til misinformation om prinsesse Kate

en mand kigger på fotografen
Kendte

Dennis Knudsen

stjal fra superstjerne

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

en udbrændt bygning
Nyheder

Rusland:

Moskva-angrebsmænd
fik penge fra Ukraine

en mand kigger på fotografen
Nyheder

Tidligere kryptokonge idømt 25 års fængsel

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

en religiøs mand
Nyheder

Sygdomsramt:

Paven prædiker
til påskemesse

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet