Hjælp til alvorligt syge: Staten vil sælge cannabis på apoteket

Patienter med sklerose eller stærke smerte kan fra 1. januar 2018 få rå topskud fra cannabisplanten.
Den ordinerede cannabis kan indtages i te, via en speciel fordamper. Eller ryges.
Den ordinerede cannabis kan indtages i te, via en speciel fordamper. Eller ryges. Foto: Jacob Langvad Nilsson/Scapix/Arkiv

Fra 1. januar 2018 bliver rå grønne topskud med euforiserende effekt fra cannabisplanten i en hvid medicinplastbøtte udleveret til særlige patientgrupper på apoteket.

Det skriver Politiken søndag.

Det bliver patienter med eksempelvis stærke smerter eller sklerose, der kommer med i forsøgsordningen.

Fra Holland 

Tidligere på ugen blev det vedtaget at lave en forsøgsordning med såkaldt medicinsk cannabis. Det har hidtil været uklart, hvilke former for cannabisprodukter, der bliver tale om.

Politiken skriver søndag, at der bliver tale om egentlig rå topskud fra cannabisplanten med forskellige niveauer af det euforiserende aktive stof THC.

De danske myndigheder lægger op til at købe cannabisprodukter hos den statsgodkendte producent i Holland, Bedrocan BV.

Dansk Folkepartis sundhedsordning Liselott Blix er en af de politikere, der har presset på for at få den fireårige ordning igennem.

Ikke allemandseje

- Det er på samme måde, som narkomaner i dag kan få lægeordineret heroin, men hvor vi ikke ønsker, at heroin og morfin for eksempel bliver allemandseje, siger hun til Politiken.

I dag findes tre godkendte lægemidler med udtræk fra de euforiserende dele af planten. Den ene er markedsført herhjemme.

Derudover fremstiller to danske apoteker særlige olier og kapsler med de aktive stoffer.

Men visse patientgrupper finder ikke de lovlige cannabisprodukter virkningsfulde nok. De har følt sig tvunget ud på det illegale marked. Det er disse patienter, politikerne nu vil hjælpe.

De rå euforiserende topskud skal ordineres af en behandlende læge med udførlig begrundelse i patientens journal. Det kan indtages i te eller via en speciel fordamper. Det kan også ryges.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.