Hjælp! Robotter overtager vores job

Hver 10. frygter, at robotter tager deres job, viser ny rundspørge.
Det er især medarbejdere inden for fremstilling, rådgivning samt det offentlige, som tror, at øget automatisering og robotter vil overtage jobfunktioner. Arkivfoto.
Det er især medarbejdere inden for fremstilling, rådgivning samt det offentlige, som tror, at øget automatisering og robotter vil overtage jobfunktioner. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

11 procent af danskerne svarer i en ny befolkningsundersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA, at de enten "i høj grad" eller "i nogen grad" tror, at deres job er i fare for at blive overtaget af robotter i løbet af de næste 10 år.

Størst er frygten hos ufaglærte, hvor hver femte svarer bekræftende på spørgsmålet, mens frygten er lavest hos funktionærledere. Blandt dem svarer kun syv procent, at de tror, at deres job er i fare for at blive automatiseret.

Det er især medarbejdere inden for fremstilling, rådgivning samt det offentlige, som tror, at øget automatisering og robotter vil overtage jobfunktioner.

Undersøgelsen bekræfter i nogen grad konklusionen i en rapport fra Oxford University, som anslår, at der er mere end 80 procents risiko for at bl.a. følgende jobs bliver automatiseret inden for de næste 10-20 år: butiksekspedient, revisor, tjener, guldsmed, svejser, billetkontrollør, taxachauffør, bager, ejendomsmægler, kassemedarbejder, telefonsælger og bankrådgiver.

Formanden for Ingeniørforeningen, IDA's erhvervs- og vækstudvalg, Cornelius Olesen, maner imidlertid til besindighed:

- Teknologi har altid haft en enorm indflydelse på arbejdsmarkedet, men hver gang noget og nogen er blevet overtaget af udviklingen, så skyder nye muligheder op. Eksempelvis er kuske blevet erstattet af chauffører, og typografer er blevet erstattet af grafikere, siger han.

- Automatiseringen af vores arbejdspladser handler i virkeligheden om rettidig omhu. Om 10-20 år vil en faglært besidde andre kompetencer end i dag. Vores produktionsarbejdspladser vil være langt mere specialiserede, for den digitale udvikling går eksponentielt hurtigt i disse år, siger Cornelius Olesen og opfordrer derfor til, at uddannelses systemet i stigende grad geares til det.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.