Hjælp dig selv ud af din gæld

Det virker nok som en stor mundfuld, men du kan blive gældfri - uden sure kreditorer i telefonen eller en tur i tv-programmet Luksusfælden.
Er det tid til at få åbnet de trælse rudekuverter og ringe til banken?
Er det tid til at få åbnet de trælse rudekuverter og ringe til banken? Foto: Erwin Wodicka/ERWIN WODICKA - [email protected]

Jo flere rudekuverter, der sniger sig ind i din postkasse, jo sværere bliver det at overskue, hvordan økonomien igen kan komme til at hænge sammen. Men med disse gode råd kan du måske komme et skridt tættere på økonomisk frihed.

- Sidder du med en masse forbrugsgæld, handler det om selverkendelse. Erkend, at det er løbet løbsk, og at det er tid til at tage fat på problemet, siger Sune Mortensen, der er chef for rådgivningen i Nykredit.

Hvis du ikke har mod på at håndtere situationen selv, findes der også både gratis og betalte rådgivere, som kan hjælpe dig.

- For nogle kan det blive en følelsesladet affære, men vi har prøvet det før, og kan se på det med professionelle øjne, siger Sune Mortensen.

Som det første skal du finde ud af, hvor meget du samlet set skylder. Få et overblik over alt, hvad du skal betale, og læg et budget for et helt år. På den måde bliver det overskueligt, hvordan dine udgifter er, og hvad du har råd til at betale tilbage til dine kreditorer.

Måske kan du spare små beløb flere steder, for eksempel ved et billigere mobilabonnement eller en mindre tv-pakke. Set over et helt år kan det give luft i budgettet til at få afdraget på din gæld. En ting, du i hvert fald ikke skal gøre, er at komme til at låne flere penge.

- Nogle tager et lån for at kunne tilbagebetale på et andet lån, og det er jo skruen uden ende, forklarer Sune Mortensen.

Hvis du har optaget forbrugslån, er det ikke dem, du skal afdrage på først, forklarer Erik Fraas, der er gældsrådgiver i PØR - Privatøkonomisk Rådgivning.

- De vil gerne forrest i køen for at få deres penge tilbage. Men det vigtigste for dig er, at du bliver ved med at betale husleje, el, vand og varme, og andenprioriteten er forsikringer og a-kasse, siger Erik Fraas.

Når du har sikret dig, at du ikke bliver smidt ud af din bolig eller står uden strøm på grund af manglende betalinger, skal du som det næste få fat i dem, du skylder penge. Du kan starte med at skrive en mail til dine kreditorer. Det er ofte nemmere at tage den første kontakt på skrift end at ringe, især hvis man ikke har kunnet få sig selv til at åbne sine rudekuverter i lang tid, forklarer Erik Fraas.

- Spørg, om du kan få rentestop. Derved kan du begynde at afdrage på dit lån i stedet for at der tilskrives mere rente for de penge, du skylder. Kreditorerne er ofte villige til at forhandle, fordi de jo gerne vil have deres penge tilbage, siger Erik Fraas.

Hvis din gæld er så stor, at du umuligt kan nå at tilbagebetale den, kan du måske få gældssanering ved retten, så du efter nogle år kan få din restgæld slettet. Der er dog flere krav, du skal opfylde for at få et ja.

- Hvis man har givet den gas og levet i overforbrug, skal man ikke regne med at få gældssanering for sin forbrugsgæld, siger Erik Fraas.

De normale krav ved gældssanering
  • Fast indtægt fra et fuldtidsarbejde, folkepension eller førtidspension.
  • At din gæld er minimum fem år gammel.
  • Har du optaget ny gæld inden for de seneste fem år, kan du ikke få gældssanering - og her tæller en ubetalt varmeregning også med.
  • Hvis du skylder mange penge til kreditorer på grund af forbrugslån, skal din gæld være af endnu ældre dato. Det kan være meget svært at få rettens ja, hvis gælden er selvforskyldt.
  • Får du ja til gældssanering, fastsætter retten et beløb, du skal betale af på din gæld hver måned. Efter fem år bliver resten af gælden slettet - for folkepensionister tre år.

Kilde: PØR - Privatøkonomisk Rådgivning

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.