Historisk få betaler topskat: Her er årsagen

Med skattereformen fra 2012 forhøjer man hvert år indkomstgrænsen for topskat, så det i 2022 kun er de danskere, der indkasserer over 520.000 kroner om året, der skal betale den ekstra skat.
Ifølge en ny analyse fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos vil lastbilchauffører, skraldemænd og pædagoger også være at finde blandt topskatteyderne i 2022.
Ifølge en ny analyse fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos vil lastbilchauffører, skraldemænd og pædagoger også være at finde blandt topskatteyderne i 2022. Foto: Scanpix/arkiv

Antallet af danskere, der hver måned skal punge ekstra penge ud til skattefar, er det laveste, siden topskatten blev indført under Poul Nyrup Rasmussen-regeringen i 1994, skriver Politiken.

Det viser en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. I 2014 var der 488.150 danskere, som betalte topskatten på 15 procent af den sidst tjente krone. Og det er mere end en halvering siden 2008, da antallet toppede med en million topskatteydere.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen peger på de seneste års skattereformer som den primære årsag til det store fald. Med skattereformen fra 2012 forhøjer man hvert år indkomstgrænsen for topskat, så det i 2022 kun er de danskere, der indkasserer over 520.000 kroner om året, der skal betale den ekstra skat.

Men selv om antallet af topskatteydere er det laveste nogensinde, er det ikke kun danskere med en Mercedes i garagen eller en villa på Strandvejen, der må levere 15 procent mere af deres indkomst til staten.

Ifølge en ny analyse fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos vil lastbilchauffører, skraldemænd og pædagoger nemlig også være at finde blandt topskatteyderne i 2022, når skattereformen er fuldt udfaset. Således vil for eksempel 3.400 folkeskolelærere betale topskat i 2022. I dag er der ca. 5.000 topskatteydere blandt lærerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.