Himmelflugt: Lønfest for finansansatte

De ansatte i finanssektoren har holdt lønfest oven på finanskrisen, hvor deres lønninger er løbet fra resten på det danske arbejdsmarked.
Lønningerne siden 2008 er steget med 26 pct. i bankerne og 21,4 pct. i hele finanssektoren.
Lønningerne siden 2008 er steget med 26 pct. i bankerne og 21,4 pct. i hele finanssektoren. Foto: Colourbox/free

Det fremgår ifølge Jyllands-Posten af en analyse fra Dansk Erhverv. Analysen viser, at lønningerne siden 2008 er steget med 26 pct. i bankerne og 21,4 pct. i hele finanssektoren. I samme periode er lønningerne i det øvrige erhvervsliv kun steget med 12,4 pct.

- Der er sket en forskydning fra fodsoldater til akademikere, men den kraftige lønstigning lader sig ikke umiddelbart forklare af dette alene, siger Geert Laier Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv til Jyllands-Posten.

Bankforsker Lars Krull fra Aalborg Universitet peger på, at manglende konkurrence gjort det nemmere for de finansansattes fagforbund at forhandle gode overenskomster hjem.

- Finansansatte har altid haft det godt. Branchen har altid været lidt mere large. Det har kunnet lade sig gøre, fordi der ikke har været en effektiv konkurrence. Den opstår først, når nogle aktører ikke kan overleve i branchen som følge af den hårde konkurrence. De banker, som er forsvundet, er ikke gået ned som følge af hård konkurrence, men på grund af dumhed, siger Lars Krull.

Finanssektoren peger netop på en dyr overenskomst som hovedforklaringen på, at dens lønninger er spurtet fra resten af erhvervslivet.

- Vi lavede en treårig overenskomst i marts 2008, da det hele buldrede derudaf. Den var ret dyr, og når man kigger tilbage, var den for dyr. Men det var det muliges kunst i 2008, og den ekstraregning følger med hele vejen, når man sammenligner lønstigninger i dag, siger Mariane Dissing, adm. dir. i Finanssektorens Arbejdsgiverforening til Jyllands-Posten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.