Hidsig kritik af politikere: "Misrøgter vores demokrati"

Det danske folketing er ikke fulgt med udviklingen, og folketingsmedlemmerne er blevet fejlfindere i stedet for stifindere. Folketingsveteranen Ole Sohn udtrykker i sin sidste tid som folkevalgt skarp kritik af det danske folkestyre, og flere politikere og eksperter bakker ham op. ’Vi misrøgter vores demokrati’ og ’Danmark mister momentum’, lyder advarslerne.
En stigende grad af det politiske arbejde foregår i medierne, og politikerne bruger meget tid på at mene noget på Facebook og andre sociale medier. Det gør den politiske debat primitiv og unuanceret og flytter den i stigende grad over mod noget taktisk og strategisk, fremfor noget substantielt, lyder det fra flere kilder.
En stigende grad af det politiske arbejde foregår i medierne, og politikerne bruger meget tid på at mene noget på Facebook og andre sociale medier. Det gør den politiske debat primitiv og unuanceret og flytter den i stigende grad over mod noget taktisk og strategisk, fremfor noget substantielt, lyder det fra flere kilder. Bax Lindhardt, Scanpix/arkiv

De bruger deres arbejdstid på at mene noget om tv-serien 1864; på at blande sig i en folkekirkepræsts manglende tro på opstandelsen; på debat om popcornkastere i biografen og på personlige Facebook-angreb på politiske modstandere.

’De’ er folketingspolitikere, og folketingsveteran Ole Sohn (S) mener, at ligegyldige konflikter og sager fylder alt for meget i deres dagligdag, skriver Ugebrevet A4.

- Mange render efter at profilere sig på konflikter og personlige ligegyldigheder i stedet for løsninger, siger Ole Sohn.

Han anklager sine folketingskolleger for i stigende grad være blevet fejlfindere frem for stifindere.

Han bakkes op af professor Peter Munk Christiansen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Folketinget er på vej til at tømme sig selv for indhold. En stigende grad af det politiske arbejde foregår nu i medierne, og det bekymrer mig, hvor primitiv den diskussion er. Den er tømt for viden og nuancer. Tilliden til folketingsmedlemmerne er styrtdykket, og jeg tror, at den offentlige politiske debat er en væsentlig del af forklaringen. Det primitive og unuancerede kommer også fra vælgerne i debatten, men politikerne burde ikke gå med på den tone, siger professoren, der var en af forskningslederne bag magtudredningen, som analyserede det danske folkestyres situation ved overgangen til det 21. århundrede.

"Mindre og mindre imponeret"

Ole Sohn har været fast medlem af Folketinget siden 1998, men har meddelt, at han ikke genopstiller ved det folketingsvalg, som snart kommer.

- Nu, hvor jeg er på vej væk, ser jeg i stigende grad Christiansborg udefra. Og jeg bliver mindre og mindre imponeret over, hvad jeg ser, siger Ole Sohn til Ugebrevet A4.

Set med Ole Sohns øjne er en væsentlig del af årsagen til problemet, at de store politiske beslutninger i dag bliver truffet internationalt. En stigende del af lovgivningen vedtages i EU, og Danmark har tilsluttet sig internationale konventioner, som også begrænser de rammer, som Folketinget arbejder under.

Samtidig er den globale bevægelsesfrihed i dag langt større, også for erhvervslivet, og det betyder, at danske politikere konstant er nødt til at tage hensyn til, hvordan forholdene er i andre lande.

Politisk fnidder

Folketinget kan ikke på samme måde som tidligere vedtage skatter og afgifter og andre rammebetingelser, uden at det kan få alvorlige konsekvenser for økonomi og beskæftigelse, når virksomhederne meget lettere end før kan flytte ud af landet.

- Folketinget er indrettet efter en tid, hvor alle store beslutninger blev truffet nationalt. Det gør de ikke længere, og det betyder, at det kan være svært at profilere sig på det politiske indhold. Og så er der for god tid til i stedet at kaste sig ud i enkeltsager og politisk fnidder uden betydning, som man så kan komme i medierne på, i stedet for at skabe politiske resultater og tænke i store linjer, siger Ole Sohn.

Ole Sohns partifælle Mattias Tesfaye, der selv stiller op til Folketinget til det kommende valg, er enig i, at Folketinget har mistet en del af sin politiske magt. Ikke blot til EU og internationalt, men også til organisationer, kommuner, medier, stærkere embedsmænd i ministerierne og mere topstyrede ledelser i partierne. Også han efterlyser mere fokus på politisk substans og resultater.

- Mængden af magt er konstant, og i takt med at andre får en større del af kagen, kaster folketingspolitikerne sig over enkeltsager, eksempelvis på de sociale medier. Jeg er ikke imod, at folketingsmedlemmer bruger de sociale medier eller er aktive debattører. Det er jeg selv, men vi er derhenne, hvor folketingsmedlemmer fylder mere som meningsdannerne, end de udøver magt gennem lovgivning, siger den uddannede murer til Ugebrevet A4.

Taktik i stedet for substans

Lektor Jørn Loftager fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet forsker i demokratibegrebet og den demokratiske offentlighed. Han giver også Ole Sohn ret i store dele af hans analyse.

- Debatten er flyttet fra det substantielle, indholdet, over til det taktiske og strategiske. Nu gælder det for politikerne om at tage sig gunstigst muligt ud i befolkningens øjne, og så rykker det politiske indhold i baggrunden, siger Jørn Loftager. Han tilføjer, at det ‘paradoksalt nok’ hænger sammen med, at partierne er blevet mere og mere enige.

- Når man så skal konkurrere om vælgernes gunst, må man skille sig ud og gøre sig synlig på noget andet. Så får vi spektakulære reformer og kampagner, som ikke har ret stor betydning i virkeligheden, men som gør politikerne synlige. I takt med, at væsentlige forskelle mellem fløjene er forsvundet, er dyrkelsen af blå/rød identitet steget tilsvarende. Man påstår en forskel, som ikke er der i virkeligheden, siger Jørn Loftager til 
Ugebrevet A4.

Misrøgter demokratiet

Liberal Alliances Mette Bock er som en af de få kommet til Folketinget fra erhvervslivet. Hun har flere gange udtrykt sin bekymring over den politiske debat på Christiansborg, og hun mener, at det nuværende niveau reelt er en trussel mod demokratiet i Danmark.

- Jeg synes ikke, vi har et velfungerende folkestyre i dag. Det er enestående at have et så rodfæstet demokrati, som vi har i Danmark, og når man rejser ud i verden og ser, hvor mange andre der kæmper for at få den mulighed, synes jeg, vi misrøgter vores demokrati. Vi skal blive bedre til at passe på det. Hvis vi læner os tilbage og tager det for givet, bliver det rigtig farligt, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.