Her trives turismen i Danmark

Mens København og resten af Danmark mister turister, går det den modsatte vej i Aarhus. Her er forklaringen.
Kunstmuseet Aros er bare en af de mange seværdigheder, der har været med til at lokke tusindvis af turister til smilets by.
Kunstmuseet Aros er bare en af de mange seværdigheder, der har været med til at lokke tusindvis af turister til smilets by. Foto: GREGERS TYCHO/POLFOTO

De seneste 10 år er turismen i Danmark på det nærmeste gået i stå. Hverken danske eller udenlandske turister gider tilsyneladende vores lille kongerige.

Fra 2004 til 2014 havde den danske turisme en vækst på beskedne fire procent. Til sammenligning havde Tyskland en vækst på svimlende 40 procent og Sverige 21 procent. Der er dog særligt én by, der ikke mærker noget til den lave interesse for Danmark. Tværtimod.

I Aarhus havde man næsten 850.000 overnattende gæster alene i 2014, hvilket betyder, at det blev byens bedste turistår nogensinde. En tendens man også mærker hos byens mange seværdigheder.

- En kvalitet ved Aarhus er, at byen har meget af det hele. Det er både en lille storby med butikker, Michelin-restaurant, museer, festival- og caféliv, siger Peer Heldgaard Krisensen, direktør i VisitAarhus, til Ritzau Fokus.

Ifølge ham har der de seneste tre års tid været en stigende tiltro til Aarhus som turistby, som har resulteret i mange nye tiltag. Moesgaard Museum, Olafur Eliassons tilbygning på kunstmuseet Aros, havnefronten og krydstogts-turisme for bare at nævne et par ting.

- I dag tager folk på flere men kortere ferier, og det er ikke bare i sommermånederne. Derfor skal der være nogle spændende oplevelser hele året rundt. Turister vil også noget forskelligt, så udbuddet skal være stort, forklarer Peer Heldgaard Krisensen.

Det udbud bliver en hel del større nu. Den tiltagende turisme i Aarhus er nemlig ikke gået ubemærket hen hos Region Midtjylland. Derfor er der nu indledt et samarbejde, hvor VisitAarhus skal hjælpe regionen med at skaffe flere besøgende til områdets mange seværdigheder.

- Vi er ret imponeret over, hvad Aarhus har skabt på turismeområdet, så vi vil gerne koble vores tilbud med deres, så vi får noget mere dynamik ud af det. Turister tænker jo ikke i kommunegrænser. Derfor tror vi, at turisterne i Aarhus også gerne vil til Sandkulturfestival i Ringkøbing og besøge Graceland i Randers, siger Bente Nielsen, næstformand i regionsrådet i Midtjylland, til Ritzau Fokus.

Hos VisitAarhus ser man også muligheder for byen i den anden retning.

- Er man i sommerhus på vestkysten, er der jo ikke længere end 75 minutter i bil til Aarhus. På den måde kan man både holde ferie ved kysten og i byen på samme ferie, siger Peer Heldgaard Kristensen.

Aarhus skal i 2017 være Europæisk kulturhovedstad. Det foreløbige program kan ses på aarhus2017.dk.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.