Her kan du allerede bruge mobilen som dankort

Til næste år kan du betale med mobiltelefonen i stedet for dankortet. Men allerede nu kan du betale med mobilen i flere butikker.
Det skal være slut med at bruge fysiske kort, når du skal betale for dine dagligvarer.
Det skal være slut med at bruge fysiske kort, når du skal betale for dine dagligvarer. Foto: Colourbox/free

Dankortet er på vej i en digital version, så danskerne i 2016 kan benytte mobiltelefonen til at betale med ved kasseapparatet.

Hos Nets, der står bag det nye mobildankort, forventer man, at bankerne i forbindelse med lanceringen af det mobile dankort i 2016, vil lancere en såkaldt "mobile wallet" eller digital tegnebog til mobiltelefoner i form af en app.

Her vil du kunne samle alle dine betalingskort fra banken - inklusiv dankortet.

- Tanken er, at du lægger dankortet i en digital tegnebog sammen med andre kort som for eksempel loyalitetskort og måske sygesikringskort, siger pressechef i Nets, Søren Winge.

Dankortet vil i sin digitale form fungere på telefoner med en såkaldt NFC-chip, som den man kender fra rejsekortet og de kontaktløse dankort.

Til de lidt ældre telefoner vil man kunne benytte QR-koder og Bluetooth.

Sidstnævnte teknologi benytter betalingsløsningerne Swipp og Mobile Pay allerede i flere dagligvarebutikker, for eksempel i Netto, Bilka og Føtex. Også Coop-koncernen er på vej med mobilbetaling i Kvickly, Superbrugsen og Irma i det nye år.

- Vi tester både Swipp og Mobile Pay i 20 af vores butikker i øjeblikket, og det er stadig ikke sikkert, om vi vælger den ene eller begge betalingsløsninger, oplyser informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen.

Derfor behøver man ikke vente helt indtil efteråret 2016 for at bruge dankortet med mobilen, mener direktør hos Swipp, Martin F. Andersen.

- Kunden har allerede mulighed for at betale med mobilen på butikkernes eksisterende dankortterminaler. Sammen med Verifone, der leverer over halvdelen af detailhandlens betalingsterminaler, gør vi det muligt at anvende eksisterende dankortterminaler til betaling med mobiltelefonen, siger direktør hos Swipp, Martin F. Andersen.

Butikkerne er til gengæld nødt til at opgradere deres terminaler, hvilket koster 200 kroner per terminal, oplyser han.

I London kan man allerede nu betale for sine rejser med offentlig transport ved at tjekke ind og ud med sin mobiltelefon som digitalt rejsekort.

Men selv om den digitale tegnebog ser ud til at gøre kål på en stor del af den mølædte lædertegnebog i 2016, skal man ikke forvente, at rejsekortet i Danmark følger med i en digital version.

Knap 25 procent af de nuværende smartphones på markedet vil teoretisk kunne fungere med Rejsekortets standere, men der vil stadig være en række juridiske og økonomiske udfordringer til hinder for, at det vil fungere, mener Bjørn Wahlsten, som er administrerende direktør i Rejsekort.

- Der er for eksempel ikke nogen fælles standard for NFC-teknologien i Europa. Apple (som sidder på mere end 60 procent af smartphonemarkedet i Danmark, red.) har sin egen standard, og derfor er der pt. ingen udsigt til, at alle kort kan flyttes over på mobiltelefonen, siger Bjørn Wahlsten.

Fakta:

Der er i dag udstedt mere end 5,5 millioner dankort og Visa/dankort, og ifølge Nets blev dankortet ifølge svunget 1,1 milliarder gange for et samlet beløb på 333,6 milliarder kroner i 2014.

Til sammenligning bliver der ifølge mediet Finanswatch gennemført 72 millioner betalingstransaktioner med Danske Banks Mobile Pay-løsning.

Kilde: Nets, Finanswatch

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.