Her kæmper virksomhederne for at låne penge

Det er svært for virksomheder i landområderne at låne penge af banker og realkreditinstitutter. Det oplever de kommunale erhvervschefer.
Nogle steder i landet skal der mere end blot en sund økonomi til, før virksomheder får lov til at låne penge af banken. Arkivfoto.
Nogle steder i landet skal der mere end blot en sund økonomi til, før virksomheder får lov til at låne penge af banken. Arkivfoto. Foto: LARS JUST/POLFOTO

Der skal mere end en sund økonomi og gode overtalelsesevner til, hvis virksomheder og iværksættere i landområder vil låne penge af banker eller realkreditinstitutter.

Den fornemmelse sidder 76 procent af erhvervscheferne i landets land- og yderkommuner med, viser en ny undersøgelse fra KL's nyhedsbrev, Momentum. De 76 procent har inden for de sidste to år haft kendskab til perspektivrige iværksætterprojekter i kommunen, som har fået afslag på lån til at starte virksomhed.

Desuden har 56 procent af dem kendskab til eksisterende, økonomisk sunde virksomheder, som har fået afslag på lån til nybyggerier eller større investeringer.

- Det er virkelig op ad bakke at skaffe finansiering til investeringer og iværksættere i nogle af landområderne i kommunen. Det er ærgerligt, fordi det kan være med til at skabe vækst og udvikling i området, siger Henning Qvick, der er kommunaldirektør i Assens Kommune, til Momentum.

Formanden for KL og borgmesteren i Kalundborg Kommune, Martin Damm, ser med bekymring på erhvervschefernes nødråb.

- Det er naturligt, at de største byer er lokomotiver for væksten i Danmark. Men det er helt afgørende, at vi skaber rammer for vækst i alle kroge af landet. Det virker helt barokt, hvis driftige virksomheder og iværksættere bliver bremset, udelukkende fordi de har en forkert geografisk placering, siger han.

Sammen med flere af erhvervscheferne i land- og yderkommunerne efterspørger han handling fra staten, som kan lette restriktionerne for udlån til virksomheder og iværksættere i yderkommunerne.

Den idé er Håndværkerrådet med på. De foreslår, at regeringen ændrer på udlånsreglerne, som dikterer, at den finansielle sektor kun må låne til ejendomme, hvis det vurderes, at ejendommen kan videresælges uden tab inden for seks måneder.

Den grænse ønsker rådet flyttet til 12 måneder, så det giver mere mening i forhold til de længere liggetider på ejendomme i landområderne.

79 procent af erhvervscheferne i land- og yderkommuner mener, at banker og realkreditinstitutter har forskellig praksis for udlån, alt efter om det er til en virksomhed i land- eller byområde. Men den overbevisning er helt forkert, siger cheføkonom og underdirektør i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk.

- Der er blevet strammet op på udlån siden 2007, men kriterierne er ikke ændret. Og der er ikke kommet et nye kriterium med landdistrikt eller postnummer ind i vores vurderinger, siger han til Momentum.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.