Her er verdens mest prestigefyldte pris

Alfred Nobel har lagt navn til verdens mest prestigefyldte pris. I alt 13 danskere har fået Nobelprisen.
Siden 1901 er nobelprisen uddelt til folk, der udmærker sig indenfor deres felt.
Siden 1901 er nobelprisen uddelt til folk, der udmærker sig indenfor deres felt. Foto: Aaron Favila/AP

Nobelprisen i medicin 2014 går til amerikaneren John O'Keefe og nordmændene May-Britt Moser og Edvard I. Moser for deres opdagelse af celler, som udgør et positioneringssystem i hjernen.

Her er historien bag nobelpriserne:

* I henhold til Alfred Nobels testamente blev Nobelstiftelsen oprettet i 1900 med en forvaltningskapital på godt og vel 30 millioner kroner. I dag er stiftelsen god for over tre milliarder svenske kroner.

* Nobelprisen er blevet givet i kategorierne fysiologi/medicin, fysik, kemi, litteratur og fred siden 1901. I 1968 indstiftede Sveriges Riksbank en pris i økonomi for at ære Alfred Nobels minde. Første uddeling var i 1969.

* Hver pris består af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og penge. Prissummen er på 10 millioner svenske kroner.

* Fra 1901-2013 er priserne uddelt 561 gange til 876 modtagere. Da nogle har modtaget prisen flere gange, vil det sige, at 847 personer - heraf kun 45 kvinder - og 22 organisationer har modtaget prisen. De 13 er danskere.

* Nobelpriserne annonceres i oktober og uddeles 10. december ved Nobelfesten.

* Nobelprisen blev oprettet på grundlag af opfinderen, videnskabsmanden, entreprenøren, skribenten og pacifisten Alfred Nobels testamente. Nobel er mest kendt for at have opfundet dynamitten.

* Modtagerne af de videnskabelige priser og litteraturprisen udvælges af Nobelpris-komitéerne i Stockholm, mens fredsprisen uddeles af Den Norske Nobelpriskomité, der nedsættes af Stortinget i Norge (da Alfred Nobel i sin tid skrev sit testamente, var Sverige og Norge i union).

(Kilde: Nobelstiftelsen, Ritzau)

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.