Her er slankefejlen, som mange begår

Ingen er perfekt, men det handler om ikke at opgive målet, selvom du har et par afstikkere undervejs.
Når buksen strammer, er en slankekur det oplagte at hoppe på. Mange oplever så, at de fejler og begår en "madsynd" - men fortvivl ikke af den grund!
Når buksen strammer, er en slankekur det oplagte at hoppe på. Mange oplever så, at de fejler og begår en "madsynd" - men fortvivl ikke af den grund! Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, Familie Journal, Aller Media

Har du adskillige gange forsøgt at gå på en bestemt kur eller måske ligefrem at lægge hele din kost og din livsstil om – for så at falde tilbage i den gamle gænge og opgive hele projektet igen?

Hvis du tror, at det ødelægger hele din slankekur, at du spiser et stort stykke kage eller to, så tror du helt fejl, mener Sofia Sommer, der er ernæringsøkonom. Din kostomlægning eller dit mål med at slanke dig fejler først, når du smider det hele på gulvet og opgiver projektet.

- Mange har en forventning om, at hvis de blot finder frem til den helt rigtige metode eller kostsammensætning, vil de aldrig opleve tilbagefald. Derfor er frustrationen stor, når de efter et par uger med en ny livsstil falder i og spiser noget uplanlagt. Tilbagefald starter altid med et enkelt tilfælde, og det afgørende er, hvordan du håndterer det, forklarer Sofia Sommer.

Sådan får du økonomisk hjælp til dit vægttab: Se mere på Familiejournal.dk

Ville du måske skære dine dæk op på bilen?

Hun illustrerer det med et eksempel, som de fleste måske kender til. Nemlig at du oplever en forhindring i løbet af din dag, som ikke får dig til at opgive dit forehavende, men blot forsinker dig lidt og får dig til at finde en ny løsning til at nå dit mål.

- Forestil dig, at du er på vej til arbejde. Pludselig punkterer din bil. Du holder ind til siden, mens du mærker ærgrelsen over denne uforudsete forhindring. Du har nu to valgmuligheder: Du kan finde en alternativ måde at komme frem til din arbejdsplads på, fx tage en taxa, ringe efter en ven eller finde en bus. Eller du kan skære bilens resterende tre dæk op, siger Sofia Sommer.

Ernæringsøkonomens pointe er, at vi i andre sammenhænge naturligvis ikke vil sætte os ned på gulvet med hænderne i skødet og resignere fuldstændigt. Vi finder i stedet nye veje.

- Der er naturligvis ikke en risiko for, at du vil vælge løsning nummer to. Du vil til hver en tid finde en måde at komme frem til dit bestemmelsessted, selvom det bliver med forsinkelse, siger hun.

Derfor sover du bedre med munden lukket: Se hvorfor på Udeoghjemme.dk

Lad ikke kagen stoppe dig

Er du kommet til at tage for dig af alle de syndige retter til en fødselsdag eller venindesammenkomst, så smid ikke projektet på gulvet. Slaget er ikke tabt endnu, råder Sofia Sommer. I virkeligheden betyder et par stykker kage ikke alverden – hvis du ellers fortsætter den sunde linje efterfølgende.

- Når du spiser to stykker fredagskage på arbejdet, selvom du havde planlagt at lade være, har du også to valgmuligheder. Enten kan du fortsætte som planlagt og sørge for at få en sund og nærende aftensmad. Eller du kan gå all in og fortsætte resten af dagen, weekenden eller ugen med slik, is og pizza. At vælge den sidste løsning svarer til at skære bilens dæk op, siger Sofia Sommer.

Den altoverskyggende fejl, som vi begår, når vi forsøger at tabe os, er altså at lægge os fladt ned på ryggen, hvis vi ikke er i stand til at følge planen til punkt og prikke.

- Når du vælger løsning nummer to, skyldes det, at du bilder dig selv ind, at du alligevel har ødelagt det hele, så du lige så godt kan fortsætte med at spise usundt. Men lige så vel som et punkteret dæk ikke ødelægger en bil, ødelægger et par stykker kage heller ikke dit vægttab, og kan du give slip på den overbevisning, er du et vigtigt skridt nærmere succesen med at fastholde din sunde livsstil, siger Sofia Sommer.

Se også:

 Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.