Her er seks kræft-symptomer, som mænd overser

Mænd skal lære at lytte til kroppens signaler, så de ikke ender med at komme for sent i behandling.
Pas godt på din mand, kvinde. Det er nemlig ikke sikkert, han selv er så god til det - hvad helbredet angår ...
Pas godt på din mand, kvinde. Det er nemlig ikke sikkert, han selv er så god til det - hvad helbredet angår ... Foto: SCANPIX arkiv

Af Trine Fisker, SØNDAG, Aller Media

Når færre mænd overlever en kræftdiagnose i forhold til kvinderne, så handler det i høj grad om, at mændene ikke lytter til de signaler, deres krop sender.

Og når signalerne bliver ignoreret eller skubbet til side, så kommer man for sent til lægen, og behandlingen bliver først sat i gang sent i sygdomsforløbet.

Men hvis man som mand bliver bedre til at lytte til sin krop, så er der en række konkrete symptomer, som kan være tegn på, at man måske har kræft, forklarer Mette Hattens, der er projektleder hos Kræftens Bekæmpelse, og kommer med en forklaring på, hvorfor det netop er mændene, der er så dårlige til at reagere på deres krops signaler.

Her er ni kendte kvinder, der knækkede kræft: Se hvem på Soendag.dk

Kvinder taler om deres krop - det gør mænd ikke

- Blandt kvinder er det helt naturligt at tale om deres krop og deres helbred. Men mænd taler ikke om deres helbred på samme måde, som kvinder gør. De bliver dog nødt til at forstå, at det er helt i orden at tale om tingene, og de bliver nødt til at forstå, hvor vigtigt det eksempelvis er at undersøge sig selv. For det handler om ens helbred, og det er i høj grad mandigt at tage ansvar for sit eget helbred, siger Mette Hattens.

Hun håber, at også kvinderne går ind i kampen om at få mændene til at blive bedre til at lytte til deres kroppe, og reagere på kroppens signaler.

- Vi håber da også, at kvinderne kan gøre noget for mændene, for det er ofte, at det er kvinden bag manden, der får skubbet manden til lægen, siger hun.

Her er tre morgenmåltider spækket med kræftforebyggende fuldkorn: Se mere på Soendag.dk

Symptomer mænd skal holde øje med

Følgende symptomer kan være et tegn på, at man måske har kræft. Hvis man oplever et af følgende symptomer, skal man søge læge:

  • Hvis ens stemme forandrer sig uden grund, og hvis man bliver hæs, selv om man ikke har været forkølet.
  • Hvis man døjer med en hoste, der ikke vil stoppe.
  • Hvis man har maveproblemer i form af eksempelvis tynd afføring over en længere periode.
  • Hvis der er blod i urinen.
  • Hvis man har besvær med vandladningen, og urinstrålen ikke er, som den plejer at være.
  • Hvis man finder en knude i testiklen, eller testiklen er øm eller hævet.

Her er fem sunde madvalg, der beskytter mod kræft: Se hvilke på Soendag.dk

Mette Hattens fra Kræftens Bekæmpelse understreger, at det ikke kun er disse symptomer, man skal reagere på, men at der kan tilføjes flere til listen.

- Helt overordnet skal man tage alle de symptomer, som kroppen giver dig, alvorligt, og det er vigtigt at reagere på det, siger hun, og tilføjer, at rækken af symptomer ikke nødvendigvis er lig med en kræftdiagnose.

- Men hellere en gang for meget til lægen end en gang for lidt. Og det er helt i orden at gå til lægen for at få undersøgt sine symptomer, siger hun.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.