Her er ministeren, Venstres egne folk elsker

Ny måling sikrer Inger Støjberg en central placering i en kommende ny Venstre-ledelse, men slaget om formandsposten kommer til at stå mellem Søren Gade og Kristian Jensen, tipper Hans Engell.
Inger Støjbergs force som politiker er, at hun viser både følelser, temperament og engagement, siger Hans Engell.
Inger Støjbergs force som politiker er, at hun viser både følelser, temperament og engagement, siger Hans Engell. Foto: Scanpix/arkiv

Efter et år som udlændinge-, integrations- og boligminister bedømmer Venstre-vælgerne Inger Støjberg til at være den minister, der klarer sig allerbedst.

Inger Støjberg får karakteren 7,9 på den officielle 7-trinsskala, mens veteranen Bertel Haarder får 7,7 og må nøjes med en andenplads.

Det viser en ny måling, som Analyse Danmark har gennemført for Avisen.dk og Ugebrevet A4.

Statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen og justitsminister Søren Pind deler tredjepladsen med karakteren 7,5. Udenrigsminister Kristian Jensen indtager femtepladsen med 7,0.

Tackler en svær opgave 

Særlig blandt de sjællandske Venstre-vælgere står Inger Støjberg stærkt. Formand for Venstre i Fladså Vælgerforening på Sydsjælland, Asbjørn Børsting, mener, at Inger Støjberg ryger helt til tops hos Venstre-vælgerne, fordi hun er ligefrem.

- Og så er den flotte karakter også en anerkendelse af, hvordan hun tackler en vanskelig opgave på flygtninge- og udlændingeområdet, siger han.    

Politisk kommentator Hans Engell forklarer også Inger Støjbergs flotte karakter med en kombination af hendes stramme udlændingepolitik og hendes personlighed.

 - Hun pakker ikke tingene ind. Inger Støjberg lægger følelser, engagement og temperament i sin politik. Hun kan blive vred og tør vise det. Og så virker hun meget lidt taktisk på vælgerne. Og selvom hun fører en skrap udlændingepolitik, tænker mange på hende som naboens søde Inger, fastslår Hans Engell.

Inger Støjberg scorer bedst karakter hos V-vælgerne

På 7-trinsskalaen, hvor 12 gives for den fremragende præstation og -03 for den helt uacceptable præstation, scorer Inger Støjberg højest blandt V-vælgerne.

Her er top seks:

Inger Støjberg  7,9

Bertel Haarder  7,7

Lars Løkke 7,5

Søren Pind 7,5

Kristian Jensen 7,0

Sophie Løhde 6,8

 

 Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4 og Avisen.dk. Undersøgelsen er gennemført i juni 2016 blandt 1000 vælgere. Heraf stemte 165 på Venstre ved seneste folketingsvalg.   

UDVID

Inger Støjberg kan være særdeles tilfreds med Avisen.dks måling, fremhæver Hans Engell.

- Sådan en måling styrker Inger Støjberg i Venstre både på den korte og lange bane. Det er meget svært at forestille sig en kommende ledelse i Venstre, som hun ikke er en del af. Når Lars Løkke Rasmussen engang skal skiftes ud, vil hun være sikret en central placering i Venstres top, mener Hans Engell.

Ikke en mavepuster til Kristian Jensen

Næstformand Kristian Jensen kan ifølge Hans Engell ikke være helt tilfreds med at måtte nøjes med en femteplads blandt V-vælgerne. Valgforsker Rune Stubager mener heller ikke, at målingen er en mavepuster for Kristian Jensen.

- Det er en rimelig god karakter at få 7 af sine egne vælgere, og så stort er springet op til Inger Støjberg ikke. Kristian Jensen har ikke noget at skamme sig over, også fordi han sidder på en mere anonym ministerpost lige nu, siger Rune Stubager og tilføjer, at der er stor statistisk usikkerhed omkring målingen.

Ifølge Avisen.dks måling får Kristian Jensen 2,9 i karakter i rød blok, mens Inger Støjberg dumper med et brag og kun får 0,5 i karakter hos røde vælgere. 

Og det kan Kristian Jensen glæde sig over, pointerer både Rune Stubager og Hans Engell.

- Hvis man gerne vil være Venstres formand og statsministerkandidat har man brug for en bred opbakning, og der hjælper den her måling Kristian Jensen. Den viser, at de røde vælgere godt kan lide ham, og det er vigtigt for Kristian Jensen, siger Hans Engell.

Slaget kommer til at stå mellem Gade og Jensen

Avisen.dk’s måling handler kun om ministrene i Venstre-regeringen, og dermed er Venstres vælgere ikke blevet spurgt til gruppeformand og tidligere forsvarsminister Søren Gade. Det er en kæmpe svaghed, noterer Hans Engell.

 - Slaget om formandsposten i Venstre kommer til at stå mellem Søren Gade og Kristian Jensen. Det bliver en hård kamp, men jeg tror ikke, at Inger Støjberg i første omgang går efter posten, siger han.

Til gengæld vurderer Hans Engell, at hun kan stå på spring til næste runde, hvis Løkkes arvtager ikke leverer varen og skaffer fremgang til sit parti.

Integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere målingen over for Avisen.dk.

Inger splitter blokkene

Blandt vælgerne i rød og blå blok klarer Kristian Jensen og Inger Støjberg sig vidt forskelligt, når vælgerne skal bedømme ministrenes indsats på 7-trinsskalaen. 

I blå blok får Inger Støjberg gennemsnitskarakteren 7,1, mens Kristian Jensen får 5,6.

I rød blok får Inger Støjberg 0,5 og dumper med et brag. Til gengæld får Kristian Jensen 2,9 blandt røde vælgere. 

Kilde: Analyse Danmark for Avisen.dk og Ugebrevet A4. Undersøgelsen er gennemført i juni 2016 blandt 1000 repræsentativt udvalgte vælgere.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.