Her er kvindeprojekterne, som forsvinder

København er vært for den globale udviklingskonference Women Deliever. Samtidig dropper Danmark opbakningen til stribevis kvindeprojekter i udviklingslande.

Efter finanslovsforhandlingen sidste år vedtog regeringen at skære ulandsbistanden væk til syv lande. Projekterne rinder ud og bliver ikke fornyet.

Det betyder også et endeligt farvel til støtten til 17 projekter, som sidste år var målrettet kvinder i lande som Mozambique, Zimbabwe, Nepal, Bolivia, Pakistan, Indonesien og Vietnam. Det viser en analyse af Udenrigsministeriets Open Aid databasen, som Avisen.dk har fået lavet af Analystik.dk.

Her er otte projekter Danmark ikke vil støtte, når de løber ud

Julekalenderprojetet: De glemte børn fra Himalaya

Projektet er målrettet 4.500 børn på 30 skoler. 4.500 kvinder og 180 mødregrupper i bjergene. Der er flere formål. Blandt andet at give en bedre uddannelse og øge ernæringstilstanden for familier. CARE står for projektet, som blev præsenteret som årets julekalenderindsamling af Prins Joachim. Rapperen Per Vers skrev en sang om at være på toppen.

Danmark støtter gennem Danida projektet med fem millioner kroner frem til 2018, men så rammer ulandshjælpen bunden, når bistanden til Nepal forsvinder. Andre donorer og private kan fortsat støtte projektet.

Se Per Vers You Tube Video om at støtte Himalayars glemte børn:

Klinik for voldsramte kvinder i Mozambique

Kronprinsesse Mary og den daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) åbnede i november 2012 en klinik for voldsramte kvinder og børn i Mozambiques næststørste by Beira. Klinikken skulle forebygge, at kvinder og børn udsættes for vold igen og igen.

Indtil sidste år fik klinikken dansk støtte, men fremover er det slut med penge til klinikken eller andre projekter i landet. I efterårets fik regeringen vedtaget, at ulandsbistanden skal udfases i syv lande herunder Mozambique. Læs mere om sagen her

Voldsramte kvinder i Bolivia skal have bedre rettigheder

Projektet skal sørge for at styrke retssystemet i Bolivia på flere fronter. Det er et selvstædigt mål, at voldsramte kvinder får en bedre behandling i retssystemet. Se mere om projektet:

Kvinder i Mozambique skal væk fra fattigdom

Målet med projektet er at støtte kvindegrupper i Mozambique og fokuserer på omkring 1.000 personer. Det drejer sig blandt andet om at udvikle kvindernes evner til at drive forretning. Se mere om projektet:

Stop voldtægt i Nepal

Kvinder og børn skal ikke misbruges seksuelt. Sådan lyder formålet med dette projekt, som har til formål at forebygge overgreb og ikke bliver fornyet. Se mere om projektet:

Bedre retssikkerhed for kvinder og børn i Mozambique

Retssystemet skal være mere retfærdigt i Mozambique, og særligt svage grupper som kvinder og børn skal have bedre retssikkerhed. Sådan lyder formålet med dette projekt, som Danmark har støttet siden 2009, men nu trækker sig ud af.

Kvinder i arbejde – børn i skole i Nepal

Nepal røg i alle nyhedsudsendelser efter et kraftigt jordskælv sidste år, som kostede over 3.000 mennesker livet og begravede bjergbestigere i snelaviner. Danmark støtter børns skolegang i Nepal, og at flere kvinder kan komme i arbejde. Støtten til projektet udløber til nytår.

 

 

 

Sådan gjorde vi

Data stammer fra Udenrigsministeriets OpenAid database, som Analystik.dk har indsamlet og analyseret for Avisen.

Databasen indeholder oplysninger om alt, hvad Danmark støtter i udviklingsbistand. Efterfølgende er der fundet kvindeprojekter ved at søge efter ord som kvinder/women/female/piger/girl i overskrifter og selve beskrivelsen af projekterne.

For at sikre sig at ord ikke indgår i en forkert sammenhæng, er alle relevante projektbeskrivelser efterfølgende læst igennem. Nogle gange er kvindeaspektet kun en del af et projekt. Det er derfor vanskeligt at bedømme, hvor mange penge Danmark præcist bruger på at støtte kvinder og piger i udviklingslande.

Det er normalt at ligestilling skal indgå som et aspekt i udviklingsstøtten. I opgørelsen indgår kun projekter, hvor kvinder er nævnt i projektoverskriften eller beskrivelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.