Her er IKEAs mest populære klassikere: Hvor mange har du?

I anledning af IKEA-grundlægger Ingvar Kamprads 90-årsfødselsdag har Avisen.dk samlet en liste over de otte mest populære IKEA-klassikere i Danmark gennem tiderne.
Den ikoniske stol, POÄNG
Den ikoniske stol, POÄNG Foto: IKEA

For præcis 73 år siden satsede en blot 17-årig ung mand fra Agunnaryd i Sverige på en rigtig god idé. Han ville sælge møbler og grundlagde det firma, som i dag er blevet verdens største møbelkoncern.

Virksomheden hedder IKEA og grundlæggeren hedder Ingvar Kamprad.

I dag fylder den verdenskendte svenske forretningsmand 90 år og kan bryste sig af at være blandt verdens rigeste personer. 

I anledning af den runde dag har Avisen.dk kontaktet IKEA Danmark for en liste over de otte mest populære klassikere i herhjemme gennem tiderne.  

Du kender dem helt sikkert. Du har måske også et par af dem stående selv?

Se listen herunder.   

PAX: (1990).

Egentlig begyndte PAX-garderobeskabe som køkkenelementer. Men systemet fandt sin rette plads i soveværelsesafdelingen med en indretning, som udelukkende skulle tilgodese folks behov, så de let og overskueligt kunne finde deres tøj og tilbehør.

PAX er i dag et af IKEAs mest populære produkter, da det som ingen anden produktgruppe tager højde for folks forskellige livssituationer, behov og pengepunge. BILLY (1979). Designer Gillis Lundgren, født i Lund, Sverige i 1929.

BILLY er designet af Gillis Lundgren, der kom til IKEA i 1953 som den fjerde medarbejder. Han blev oprindeligt ansat for at lave IKEA kataloget, men senere designede han nogle af IKEAs mest populære produkter. Gillis Lundgren var IKEAs første designchef og har selv formuleret sin filosofi således: 

”I bund og grund designer jeg for de mange mennesker. Jeg vil lave løsninger, der kan bruges i hverdagen og som bygger på menneskers behov. Alle mine produkter er enkle, praktiske og tidløse. De skal opfylde en funktion, uanset din alder eller livssituation.”

I de sidste 40 år er der på globalt plan solgt 60 millioner BILLY-reoler, oplyser IKEA. KLIPPAN (1979) 

En IKEA produktudvikler var træt af sin dyre sofa, der gik i stykker, da hans børn hoppede i den.

Derfor besluttede han og en kollega sig for at lave en sofa, der både var børnevenlig og flot – og med en meget lav pris.  

 

POÄNG (1970' erne. Hed først POEM). Designer, Noboru Nakamura.

Den japanske designer, tænkte oprindeligt stolen som et forsøg på at sammensmelte skandinavisk og japansk design. Stolen blev i starten produceret på en skifabrik, fordi de her var de bedste til at lave det formspændte træ, som benene er lavet af.

Stolen var hvid i 70'erne, men den er blevet videreudviklet igen og igen gennem tiden og fås I dag I utallige farver og mønstre.

IKEA PS-skab (2005). Designer, Nicholai Wiig Hansen

Det verdensberømte PS Locker er designet af Den danske designer Nicholai Wiig Hansen. Han tegnede skabet som svar på et ønske fra en ven, som manglede et skab til sine lp'er.

I 2000 modtog Ikea og Nicholai Wiig Hansen både Red Dot Award og Marie Claire Prix D'excellence for skabet, der kun blev produceret i 30.000 eksemplarer i første omgang og derfor var udsolgt på få dage. Siden er skabet blevet videreudviklet, og der er kommet et opretstående skab og en mindre skænk til.IKEA STOCKHOLM fad (2006) Designer, Monika Mulder

Den tyske designer udviklede fadet til IKEAs STOCKHOLM-produktlinje. Det er en speciel "IKEA eksklusiv"-serie, som alligevel holder en lav pris.MALM (2002)

Siden 2002 er der på verdensplan solgt ca. 65 millioner eksemplarer af MALM-kommoden. I Danmark er tallet omkring 200.000. Den bedst sælgende farve er hvid, med 3 skuffers løsningen, som den mest populære.

LACK (1979)

I 1979 ville IKEA udvikle et bord, der kunne passe ind overalt. Virksomheden fik hjælp af en leverandør af døre, som bruger en tyk board-on-frame-konstruktion, der er nem at tilpasse. På den måde lykkedes det at skabe et let bord til under 100 kr.

Fotos: IKEA Danmark
Kilde: IKEA Danmark  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.