Her er en del af den nye anti-terrorpakke

Terrortruslen mod Danmark har i en årrække været alvorlig. Men truslen har ændret karakter, lyder vurdering.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterede torsdag terrorpakke i Spejlsalen på Christiansborg. Med sig havde hun Forsvarsminister Nicolai Wammen, Indenrigs og økonomiminister Morten Østergaard og Justistsminister Mette Frederiksen. Regeringen vil over de kommende år afsætte omkring 150 millioner kroner til at øge politiets og Politiets Efterretningstjenestes (PET) it-kapacitet. Det fremgår af regeringens antiterrorpakke, som blev fremlagt torsdag. Styrkelsen af politiets it-kapacitet skal blandt andet gå til at holde øje med truende adfærd på de sociale medier, herunder befolkningens Facebook-opdateringer, for ad den vej at spotte potentielle gerningsmænd, hedder det i regeringens antiterrorpakke.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt præsenterede torsdag terrorpakke i Spejlsalen på Christiansborg. Med sig havde hun Forsvarsminister Nicolai Wammen, Indenrigs og økonomiminister Morten Østergaard og Justistsminister Mette Frederiksen. Regeringen vil over de kommende år afsætte omkring 150 millioner kroner til at øge politiets og Politiets Efterretningstjenestes (PET) it-kapacitet. Det fremgår af regeringens antiterrorpakke, som blev fremlagt torsdag. Styrkelsen af politiets it-kapacitet skal blandt andet gå til at holde øje med truende adfærd på de sociale medier, herunder befolkningens Facebook-opdateringer, for ad den vej at spotte potentielle gerningsmænd, hedder det i regeringens antiterrorpakke. Foto: STINE BIDSTRUP/POLFOTO

Regeringen præsenterede torsdag antiterrorplanen "Et stærkt værn mod terror - 12 nye tiltag mod terror". Med i planen har regeringen en vurdering af terrortruslen mod Danmark, som baserer sig på oplysninger fra Center for Terroranalyse.

Her er hovedpunkterne:

* Siden tegningssagen i 2006 har terrortruslen mod Danmark været stigende og er i dag alvorlig. Det vil sige, at der i Danmark og i udlandet er personer, der har intention om og kapacitet til at udføre terrorangreb i Danmark.

* Selvom trusselsniveauet har været højt i en årrække, så har truslen siden 2006 ændret karakter.

* For det første udgør konflikten i Syrien og Irak nu en væsentlig faktor i trusselsbilledet.

* I alt skønnes 110 personer at være rejst fra Danmark for at deltage i kampene i Syrien og Irak. Omkring halvdelen befinder sig nu igen i Danmark. De personer, der udrejser, tilslutter sig nu i altovervejende grad den ekstremistiske organisation Islamisk Stat. De har ofte været i militante træningslejre og deltaget i kamphandlinger.

* I nogle tilfælde har det yderligere radikaliseret dem og givet dem færdigheder og en parathed til vold, der sætter dem i stand til at gennemføre terrorangreb i Danmark. Det kan være terrorangreb, der kan iværksættes med kort planlægningshorisont og med lettilgængelige midler, enten på eget initiativ eller efter instruktion fra grupper i udlandet.

* For det andet bliver propaganda på de sociale medier fra militante ekstremistiske grupper stadigt mere aggressiv.

* Ifølge vurderingen har propagandaen allerede flere gange inspireret personer til at udføre simple soloangreb med lettilgængelige våben. Det har der været eksempler på i Storbritannien i maj 2013, i Canada i oktober 2014 og i Australien i december 2014. Også angrebet i København kan vise sig at falde i den kategori, når efterforskningen er afsluttet.

* Terroraktioner, som udføres af "solo-terrorister", der har hentet inspiration på fx de sociale medier er svære at forhindre, fordi planlægningen ikke giver politiet og efterretningstjenesterne mange spor at arbejde med, hedder det i vurderingen.

* Herudover udvikler terroristerne løbende nye metoder til at undgå, at deres kommunikation opfanges af efterretningstjenesterne. Der bruges nye teknologiske kommunikationsformer, og kommunikationen er i stigende grad krypteret.

Kilder: "Et stærkt værn mod terror - 12 nye tiltag mod terror"

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.