Her er drikken der øger risikoen for nyresten

Hvis du tidligere har haft nyresten, er du sandsynligvis blevet rådet til at af lægen at drikke rigeligt med væske hver dag. Men det er ikke lige meget hvad, du drikker, viser forskning.
Sodavand og andre drikke med sukker øger risikoen for nyresten. Til gengæld kan du roligt drikke te og kaffe.
Sodavand og andre drikke med sukker øger risikoen for nyresten. Til gengæld kan du roligt drikke te og kaffe. Foto: Scanpix/Modelfoto.

Der er ikke mange bud på, hvad der egentlig ligger til grund for den ubehagelige og smertefulde lidelse nyresten. Men en undersøgelse viser, at der er god grund til at holde sig fra drikkevarer sødet med sukker. Det skriver Dailymail.co.uk.

Har du lyst til et mellemmåltid, der ikke må være en sodavand: Se alternativer på femina.dk

Det er cirka en ud af 20 danske kvinder, der rammes af nyresten i løbet af deres liv ifølge Netdoktor.dk. Og da man ikke rigtigt kender årsagen, er det svært at forebygge. Undersøgelsen er udført ved Brigham and Women's Hospital i Boston, USA, og den viser, at blot en enkelt dåse med en sukkerholdig drik om dagen er nok til at øge risikoen for nyresten med 23 procent, sammenlignet med dem der kun drak en enkelt dåse om ugen.

Derfor skal du lette numsen fra stolen meget mere

Du må gerne drikke kaffe og te

Derimod viste det sig også, at drikkevarer som kaffe, te og appelsinjuice kunne mindske risikoen for fremtidige tilfælde af nyresten.

- Selvom et større indtag af væske kan mindske risikoen for dannelsen af nyresten, så er denne information om visse drikkevarer sandsynligvis brugbar, når praktiserende læger skal forsøge at lægge strategier for, hvordan patienterne undgår fremtidige tilfælde af nyresten, siger en af forskerne bag undersøgelsen Pietro Manuel Ferraro, fra Catholic University of the Sacred Heart i Rom, til Dailymail.co.uk

Hvordan påvirker kaffe ellers din krop? Lær mere på Søndag.dk

Undersøgelsen blev udført blandt 194.095 deltagere, som blev fulgt igennem otte år.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.