Her er din næste pinkode

Om et års tid kan din pinkode meget vel være din tommelfinger, men er den teknologi nu også helt sikker?
Snart kan din tommelfinger blive din nye, personlige pinkode, hvis du bruger Mastercard.
Snart kan din tommelfinger blive din nye, personlige pinkode, hvis du bruger Mastercard. Foto: /free

Mobilepay, Android Pay, Apple Pay, Swipe, kontaktløst dankort og så videre. Krigen om at blive din nye foretrukne betalingsløsning er i fuld gang.

Nu er Mastercard også klar med deres nye kort, og i modsætning til de andre, burde det ikke kunne misbruges, hvis det bliver stjålet. Pinkoden er nemlig dit personlige fingeraftryk. Man holder sin finger et bestemt sted på kortet, der så fungerer som en pinkode, når man betaler.

- Man har jo en unik identifikation i sit fingeraftryk, men det betyder ikke, at vi undlader at teste det grundigt i praksis inden. Det er vi i fuld gang med. Kortet skal testes i en begrænset kreds, og så skal det evalueres bagefter, siger Jesper Nielsen, direktør for forretningsudvikling i Danske Bank, til Ritzau Fokus.

I samarbejde med norske Zwipe (der har udviklet teknologien) og Mastercard er det Danske Bank, der står for udrulningen af det nye Mastercard i Skandinavien. I forhold til det kontaktløse dankort, der kun kan bruges uden pinkode ved mindre beløber, vil man kunne bruge det nye Mastercard, så længe der er dækning på kortet.

Det stiller unægtelig store krav til sikkerheden, indrømmer Jesper Nielsen. Særligt er der et svagt led i processen.

- Vi skal selvfølgelig have øget sikkerhed for at kortene udleveres til den rette person, men ellers er vi meget trygge omkring sikkerheden.

Derfor forudser han et øget identifikationskrav ved udleveringen af kortet. Hvordan betalingen praktisk kommer til at foregå, ved man endnu ikke.

- Skal man hæve penge i automater, kræver det jo en automat, hvor man kan holde fingeren på kortet, mens man hæver penge, ligesom man kender det fra betalingsautomaterne i supermarkedet. Det er sådan nogle ting, vi arbejder på at løse i øjeblikket.

Der er da også lidt tid endnu, inden kortet kommer i omløb. Jesper Nielsen skyder på, at det vil blive indført gradvist fra midten af 2016 og frem.

Nu er et nyt, smart kort ikke meget værd, hvis det ikke virker, så snart man kommer uden for Danmarks grænser. I et svar via mail til Ritzau Fokus skriver Mats Taraldsson, Head of Business development, Mastercard Nordics and baltics:

- Betalingsmetoden er allerede tilgængelig i 68 lande (38 lande i Europa). Konkret for Danmarks nabolande fungerer det allerede i Tyskland og Finland, og det er på vej i Sverige og Norge, skriver han.


Fakta: Det nye Mastercard

Teknologien er udviklet i et samarbejde mellem norske Zwipe og Mastercard. Derfor introduceres teknologien først til Mastercard.

Hvordan registreringen skal foregå, ved Danske Bank ikke konkret endnu. Det ligger dog fast, at din finger skannes omkring 10 gange inden udleveringen af sikkerhedshensyn.

Identifikation bliver vigtig ved udlevering af kortet. Ifølge Jesper Nielsen er det her, det svageste led er.

Kortet vil for alvor kunne tages i brug om et år fra nu (medio 2016), vurderer Jesper Nielsen.

Ved slutningen af 2015 vil der være udstedt en million nye betalingskort (kontaktløst dankort og Mastercard med fingeraftryk). Danske Bank regner med, at de vil have udleveret omkring halvdelen af disse kort.

Kilde: Danske Bank

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.