Her er den overraskende årsag til din overvægt

Hvis du omgås rygere, kan de måske få skylden for din overvægt.
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det - men en cigaret er måske skyld i disse svulmende bagdele.
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det - men en cigaret er måske skyld i disse svulmende bagdele. Colourbox

Mange tror måske, at rygning kan være med til at undertrykke ens appetit, og at man dermed kan holde sig slank. Men ny forskning peger i en helt anden retning.

For bare det at være i nærheden af cigaretrøg kan faktisk føre til en vægtstigning. Resultaterne, der har været publiceret i tidsskriftet American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism, har påvist, hvordan cigaretrøg faktisk ændrer den måde, vores celler reagerer på insulin på. Og det får os til at tage på, skriver Womenshealthmag.com.

Denne populære måling af fedt er ubrugelig. Læs hvorfor på Femina.dk.

Forskerne fra Brigham Young University arbejdede med fire grupper af mus. En var kontrolgruppe, en anden blev udsat for passiv rygning, en tredje blev udsat for en kost med meget fedt og sukker, mens den sidste gruppe både blev udsat for passiv rygning og den dårlige kost. Resultatet var, at gruppen med passiv rygning og den fede og sukkerrige kost tog mest på i vægt. Også mere end den gruppe af mus, der kun spiste usundt.

Fandt forklaringen i cellerne

Forskerne ledte efter forklaringen på celleniveau og fandt frem til, at røgen fra cigaretter ændrede den metaboliske funktion i cellerne, hvilke påvirkede insulinresistensen og dermed førte til overvægt.

Selvom forskningen er udført på mus, mener man, at sammenhængen sagtens kan overføres til mennesker. Tidligere forskning har faktisk påvist sammenhængen mellem rygning og insulinresistens, men nu har forskerne helt konkret fundet ud af, hvad der sker på celleniveau.

Det kan måske betyde, at man på sigt kan udvikle behandlinger, som forebygger disse konsekvenser af at være udsat for røg.

Læs på Femina.dk om vanerne, der giver dig rynker.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.