Her er de to største skilsmissefælder

Er jeres ægteskab på vej mod afgrunden? Få de typiske to tegn på, at noget er helt galt i jeres forhold.
Der er ikke langt fra kys til skænderier.
Der er ikke langt fra kys til skænderier. FOTO: Scanpix

Intet forhold er ren lykke, solskin og blomster. Selv de bedste og mest solide forhold risikerer at løbe ind i svære tider og problemer, der skal løses. Det gør ofte ondt og kræver hårdt arbejde og ind imellem tårer … og succesraten er ikke opløftende. Visse par klarer den og bliver stærke, andre må kaste håndklædet i ringen.

Psykolog John Gottman fra Washington Universitet fortæller til Business Insider, at selvom meget kan løses, er der to opslidende mønstre i et ægteskab, som nærmest uden tvivl vil drive par til skilsmisse.

Tegn nummer 1:

I bliver fanget i en ond spiral

- Det er som at træde i kviksand, siger John Gottman.

Par, der bliver fanget i et ond spiral, kan sjældent se sig selv ud af den. Det bliver derfor svært at hjælpe sig selv og sin partner videre – det sker ofte, at par (uvidende) bliver fanget i dette mønster allerede få år inde i forholdet og så fortsætter det bare ned ad bakke.

I kan ikke snakke ordentlig sammen, I kan ikke skændes på en ordentlig måde, I kan ikke finde ud af at være venner eller intime, og I lever sammen på en uhensigtsmæssig måde. Det kan godt blive ved i årevis, indtil I fuldstændig bryder sammen og må gå fra hinanden.

- Det negative bliver altoverskyggende, siger John Gottman om den situation, der driver mange par fra hinanden, hvis ikke det opdages i tide og der gøres noget ved det.

Tegn nummer 2:

I er enige om at være uenige

Det lyder jo egentlig meget godt – I kan ikke blive enige, derfor har I besluttet, at det er i orden at være uenige på flere punkter her i livet.

Men det fungerer ikke, siger John Gottman. Det er blot en måde at afværge konflikter i privatlivet og ikke tage stilling til selve livet. Bevares det kan fungere i en periode, men før eller siden vil utilfredsheden snige sig ind på jer. Og I vil opdage, at jeres forhold og liv blot er en tom skal:

- De her par kan godt være sammen i længere tid. Men når de er cirka halvvejs gennem livet, begynder de at få følelsen af, at deres liv er tomt … Det går op for dem, at de er som de par, der kommer til middag hos andre og ikke snakker sammen en eneste gang undervejs. Vi kalder dem fjendtlige distancerede par.

John Gottman fortæller, at sådanne par kan holde sammen i mange år, men pludselig får de nok og bryder ud … Eller en af dem har en affære og så slutter ægteskabet som regel efter det.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.