Her er de pollensikre planter til påskebordet

Det er ikke alle planter, der er velkomne, hvis man vil dække et allergivenligt påskebord.
Det er hyggeligt med forårsbebudere på påskebordet i form af grene og blomster. Nogle kan dog udløse nyseanfald.
Det er hyggeligt med forårsbebudere på påskebordet i form af grene og blomster. Nogle kan dog udløse nyseanfald. SCANPIX arkiv

Påskefrokosterne står for døren, og når man siger påske, siger man også forår, og derfor er det helt oplagt at pynte påskebordet med en masse smukke forårsblomster.

Men inden man tager både grene og blomster med ind i hjemmet, så skal man være opmærksom på, at nogle blomstertyper kan give vejrtrækningsproblemer hos pollenallergikere og astmatikere på grund af blomsternes stærke dufte.

Påske er ikke kun lig med forårsblomster. Mange forbinder også påsken med påskeæg, og hvis du har mod på at lave dine egne påskeæg, så kan du på Femina.dk finde tre opskrifter.

Eksempelvis kan pilens gæslinger være et problem, hvis grenene kommer med inden for, forklarer Janne Sommer, der er pollenbiolog hos Astma-Allergi Danmark.

Påskefrokostmenu med lam og livsglæde. Læs mere på isabellas.dk

- Udendørs er pollen fra pilens gæslinger faktisk ikke et stort problem, men indendørs kan koncentrationerne fra grenene blive høje på grund af den begrænsede luftcirkulation, siger hun.

Skyl grenene inden de kommer ind i stuen

Som et allergivenligt alternativ kan man vælge grene fra kirsebær-kornel, lærk, røn eller dværgmispel, og så gælder det om at fravælge blomster med meget stærk duft som for eksempel liljer og løgplanter. Og så skal man under alle omstændigheder være grundig, inden man tager blomster og grene med ind i hjemmet.

- Vær omhyggelig med at skylle de grene, du gerne vil have ind, grundigt. Lad dem tørre et par dage, inden du sætter dem ind i stuen, så mindsker du risikoen for svampesporer, der også kan udløse astma og høfeber, siger Janne Sommer.

Her er der flere bud på, hvilke blomster der kan pynte påskebordet uden at fremprovokere nys.

• Gule roser uden duft
• Stedmor
• Violer
• Brændende kærlighed (Kalanchoe)
• Dendrobium (orkidé-slægt)
• Oncidium (orkidé-slægt, også kendt som sommerfugleorkidé)
• Koralbær (Nertera)

Af Trine Fisker, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.