Her er de 10 største pengebrølere, som mor og far begår

Børn kopierer deres forældres handlinger – også når det kommer til at håndtere penge.
Sådan! Lær dit barn, at der står et pengetræ i baghaven, som blomstrer hver måned.
Sådan! Lær dit barn, at der står et pengetræ i baghaven, som blomstrer hver måned. Foto: Scanpix

Af Lisbeth Madsen, Aller Media

Ser børnene dig hæve på dankortet igen og igen, uden at du lærer dem, at der faktisk er en grænse? Eller forklarer du børnene om økonomi uden at efterleve de samme principper?

Så begår du nogle af de største fejl, når det kommer til at lære børn om økonomiske forhold.

Børn suger alt det til sig, som forældre gør, og det gælder også i pengesager. Mange gange vil de kopiere deres forældre, når de selv bliver voksne og har børnene ikke hjemmefra set mor og far håndtere penge fornuftigt, så er sandsynligheden for, at de selv kan finde ud af det også forringet. Det skriver erhvervshjemmesiden Forbes.com

Forbes.com har derfor konsulteret en række økonomer for at få dem til at komme med de ti fejl, som forældre oftest begår, når de egentlig burde lære deres børn om økonomisk sund fornuft.

Rystende: Så ofte spiser børn alene derhjemme

Forældrenes 10 største pengefejl

1. Stilhed

Det er en stor fejltagelse aldrig at tale om økonomi i hjemmet. Det er ikke til gavn for børnene, at forældrene aldrig taler om deres økonomiske prioriteringer, eller hvordan en familieøkonomi hænger sammen, for så lærer børnene det måske aldrig.

2. Magiske kreditkort

Forældrene løber en risiko ved at bruge betalingskort foran børnene, uden at forklare dem, hvordan tingene hænger sammen. For børnene bliver et betalingskort til et mirakelkort, som man kan hæve ubegrænset med, og det kan skabe et misbrug senere i deres liv.

3. Aldrig sige nej

Hvis forældre aldrig siger nej til deres børn, så skaber de nogle meget lystbetonede mennesker. I stedet skal forældre lære børnene om forskellen mellem ønsker og behov, og hvordan man sætter tæring efter næring.

Læge: Masochisme at føde uden smertelindring

4. Små hvide løgne

Hvis forældre siger til børnene, at ”det her er vores lille hemmelighed” eller ”så må du ikke sige det til far”, så viser man børnene, at det er okay at lyve om økonomi.  De vil sandsynligvis føre samme tendens ind i deres egne parforhold, når de bliver voksne.

5. Sige et, gøre noget andet

Børn gør det, som forældrene gør – ikke det de siger. Hvis du fx planlægger et budget og ikke holder dig til det, så opfanger børnene, at budgetter er til for at blive sprængt. Ord skal underbygges med handling fra forældrenes side.

6. Penge er lykken

Når alt det sjove, I gør sammen som familie, er forbundet med at bruge mange penge (forlystelsesparker, restaurantbesøg, dyre ferier), så forbinder børnene det at bruge penge med lykken. Vælg i stedet også at lave billige eller gratis aktiviteter med børnene, hvor det handler om at bruge tid sammen.

7. Ingen opsparing

Når forældrene ikke viser børnene, at det er vigtigt at spare op, så vil børnene kopiere det som voksne. Børn bør, fra de er ganske små, lære, at der er en portion penge at bruge og en portion penge, der skal spares op.

8. Skænderier om penge

Hvis forældrene belemrer børnene med skænderier om penge eller udøser af deres økonomiske bekymringer, vil det sætte en skræk i livet af børnene. Så det er vigtigt at vægte, hvordan man taler om økonomi foran børnene og ikke gør dem bekymrede.

9. Lommepenge uden krav

Hvis børnene får lommepenge, så er det vigtigt at lære dem, at man skal prioritere sine penge og ikke klatte dem væk. Samt at de skal sørge for at få de nødvendige behov dækket med pengene, inden de bruger penge på sjov.

10. Kønsforskelle

Når det altid er mor, der køber ind i supermarkedet, og far, der står for de store investeringer, så lærer børnene, at de økonomiske roller er kønsopdelte. Vær derfor opmærksom på, at begge forældre tager et lige stort økonomisk ansvar.

Har dit barn svært ved at dele med andre? Sådan lærer du dem det. Se mere på Mama.dk

Originalt link:
Mama.dk

Se også:
 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.