Her er Danmarks mest attraktive arbejdspladser

En ny undersøgelse fra Universum Global kårer de mest attraktive arbejdspladser for akademikere i Danmark. Offentlige arbejdspladser er taberne – de formår ikke at gøre sig lækre over for danskerne, forklarer Universum-direktør.
Der er kommet en markant større ’djøfisering’ på de offentlige arbejdspladser. De bliver nu forbundet med en mere resultatorienteret kultur, siger Jesper Dansholm.
Der er kommet en markant større ’djøfisering’ på de offentlige arbejdspladser. De bliver nu forbundet med en mere resultatorienteret kultur, siger Jesper Dansholm. Colourbox / Modelfoto

Landets akademikere gider ikke længere arbejde på offentlige arbejdspladser. Det er konklusionen på en spritny undersøgelse af Danmarks mest attraktive arbejdspladser for akademikere. Konsulentvirksomheden Universum har bedt 5.020 akademikere med tre forskellige uddannelsesbaggrunde om at vælge og rangere de fem arbejdsplader, hvor de helst vil arbejde.

De private virksomheder skiller sig ud som de klart mest eftertragtede, og blandt dem er der specielt én helt stor vinder. Lego indtager førstepladsen blandt akademikere med handelsuddannelse, andenpladsen blandt IT-uddannede og tredjepladsen blandt de ingeniør- og naturvidenskabsuddannede. Novo Nordisk og A.P. Møller - Mærsk er nummer to og tre.

Ifølge direktør for Universum i Danmark, Jesper Dansholm, er årsagen til Legos succes, at de er lykkedes med at kommunikere deres succes til omverdenen.

- Det har været med til at styrke Legos arbejdsgiver-brand og bragt dem øverst på listen, siger Jesper Dansholm.

Ingen gider det offentlige

De offentlige arbejdspladser har omvendt meget svært ved at finde vej til hitlisternes toppe. Tidligere var offentlige arbejdsplader som eksempelvis Københavns Kommune ellers i langt højere kurs blandt landets akademikere, end de er i dag, forklarer Jesper Dansholm.

- For nogle år siden var de offentlige arbejdspladser heller ikke helt i top, men de var mere attraktive end i dag. De havde et godt renommé, var udtryk for jobsikkerhed og havde en god balance mellem arbejde og fritidsliv.

- Vores tolkning af tallene er, at der er kommet en markant større ’djøfisering’ på de offentlige arbejdspladser. De bliver nu forbundet med en mere resultatorienteret kultur, siger han.

Jesper Dansholm pointerer også, at det typisk er de offentlige arbejdspladser, der står for skud, når der skal fyres og lægges sammen. Jobsikkerheden er altså forduftet.

Har ikke gjort sig til

- Men det offentlige har ikke formået at gøre sig attraktiv på andre måder i stedet for. Når mange af de store kommercielle virksomheder ligger i top 10, er det fordi, de eksempelvis er udfordrende og giver mulighed for internationalt arbejde. De træner og udvikler medarbejderne og har dygtige ledere. Den opgave har det offentlige ikke formået at løfte, siger Jesper Dansholm.

Han forklarer, at flugten fra de offentlige arbejdspladser er blevet mere og mere fremtrædende i de seneste 10 år. Årets undersøgelse er dermed også en fortsættelse af tendenserne fra sidste år.

Undersøgelsen viser for første gang også en opgørelse over de jurastuderendes drømmejob, og den bryder med den generelle tendens. Selvom A.P Møller - Mærsk er favoritten, optræder flere styrelser, myndigheder og ministerier i toppen af listen.

Her er de 10 mest attraktive arbejdspladser fordelt på akademikernes uddannelsesbaggrund:

Business og økonomi:

Lego
Novo Nordisk
A.P. Møller - Mærsk
Carlsberg
Google
Arla Foods
Novozymes
Vestas
Bestseller
McKinsey & Company

IT:

Google
Lego
NNIT
Microsoft
Novo Nordisk
IO Interactive
A.P. Møller - Mærsk
IBM
Microsoft Development Center Copenhagen
Systematic

Ingeniør og naturvidenskab:

Novo Nordisk
Rambøll
Lego
Novozymes
A.P. Møller - Mærsk
DONG Energy
Siemens
COWI
Google
Vestas

Jurastuderende:

A. P. Møller - Mærsk
Justitsministeriet
Kromann Reumert
Domstolene/Domstolsstyrelsen
Udenrigsministeriet
Lego
Anklagemyndigheden
Kammeradvokaten
Plesner
Bech-Bruun

Se de fulde lister over de mest attraktive arbejdspladser her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.