Her er årets 10 flotteste mikroskopbilleder

De 10 flotteste mini-motiver er netop blevet kåret i en international fotokonkurrence, hvor fotografer ved at bruge et mikroskop åbner op for en smuk verden, der ellers normalt er skjult for det blotte øje.
Et mikroskop kan ikke kun gøre os klogere på videnskab, natur og sundhed - der kan også komme smukke billeder ud af at studere det, man ikke kan se med det blotte øje.
Et mikroskop kan ikke kun gøre os klogere på videnskab, natur og sundhed - der kan også komme smukke billeder ud af at studere det, man ikke kan se med det blotte øje. GAETAN BALLY / Scanpix

Af Videnskab.dk

Der var mere end 1.200 billeder fra 80 forskellige lande i spil til at vinde førstepladsen i Nikons anerkendte konkurrence 'Small World', der netop er løbet af stablen. Konkurrencen fejrede for fyrretyvende år i streg verden fra mikroskopisk hold, og der var virkelig nogle flotte kandidater med i opløbet om den prestigefulde pris, skriver Videnskab.dk.

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/top-10-se-arets-smukkeste-mikroskopbilleder

Men nu er vinderne altså kåret, og her er mikroorganismer i alle afskygninger at komme efter. Billederne er taget med kamera gennem mikroskopers forstørrende linser og giver et unikt smugkig ind i en verden, der normalt kun er forbeholdt forskerne.

Se en top 10 over dette års fantastisk flotte vindere på Videnskab.dk

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/top-10-se-arets-smukkeste-mikroskopbilleder

Blandt konkurrencens top 10-placeringer er blandt andet et sæt insisterende edderkoppeøjne på tredjepladsen samt et larveben med røde sugekopper på fjerdepladsen.

Ifølge Nikon har dommerteamet i deres udvælgelse af de mange kreative indslag særlig fokuseret på billedets æstetiske kvalitet og den videnskabelige teknik bag.

Kvaliteter, der går igen i konkurrencens absolutte vinderbillede, som forestiller et hjuldyrs åbne mund.

Læs også hos Videnskab.dk: Tjek dig selv: Er dine seksuelle fantasier almindelige?

http://videnskab.dk/krop-sundhed/tjek-dig-selv-er-dine-seksuelle-fantasier-almindelige

Fotografen bag førstepladsen, Rogelio Moreno fra Panama, måtte sidde tålmodigt og vente i timevis, før han fik sit vinderskud i kassen.

Hans model, hjuldyret, der anses for at være et af de mindste dyr i verden, er under konstant bevægelse og er derfor uhyre svært at indfange på et foto.

Rogelio Morenos billede viser det unikke øjeblik, hvor det minimale flercellede dyr åbner sin mund.

Fotoets æstetik er ikke svær at få øje på. Det hjerteformede mini-gab åbner på overraskende vis op for skønhed i en form, som vi ikke har set portrætteret før.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Tag et smugkig på verdens mikroskopiske vidundere

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/tag-et-smugkig-pa-verdens-mikroskopiske-vidundere

Årets smukkeste astronomi-billeder kåret

http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/arets-smukkeste-astronomi-billeder-karet

Gaaab! Hvorfor tager sex så lang tid?

http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/gaaab-hvorfor-tager-sex-sa-lang-tid

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.