Her er 4 søvnvaner, der er helt forkerte

Der kan være andre årsager til, du er træt, skal tisse ofte eller ikke kan falde i søvn uden tv.
Hvis du er meget træt hver morgen, eller du går på toilet mange gange i løbet af natten, kan det faktisk være tegn på sygdom.
Hvis du er meget træt hver morgen, eller du går på toilet mange gange i løbet af natten, kan det faktisk være tegn på sygdom. Colourbox

Du har måske en fantastisk seng, en god pude og en perfekt rumtemperatur i soveværelset – men alligevel sover du dårligt og er dødtræt næste morgen. Du bliver måske irritabel, i dårligt humør og har svært ved at holde fokus. Det går også ud over dit immunsystem, så du er mere modtagelig over for vira og øger risikoen for at få hjertekarsygdomme og kræft, skriver Prevention.com.

’Kvalitetssøvn er ligeså vigtig som motion og ernæring, når det kommer til en sund livsstil. Det er så vigtigt for dit helbred, at du skal prioritere det højt,’ forklarer Carl Bazil, der er leder af Division of Epilepsy and Sleep ved Columbia University.

Ofte er dårlig søvn tegn på, der er noget galt i din døgnrytme. Her er fire typiske søvntegn på, der er noget galt.

1. Du vågner op og er træt hver morgen

Det kan faktisk skyldes søvnapnø eller depression.

Søvnapnø påvirker ens vejrtrækning under søvnen, så man faktisk kortvarigt stopper med at trække vejret og vågner op af dette. Men opvågningerne er så kortvarige, at man faktisk ikke opfatter dem.

’En person kan måske vågne hundredvis af gange på en nat, men de tror måske kun, de er vågnet en gang eller to,’ siger John Winkelman, der er søvnforsker ved Massachusetts General Hospital.

Et tip er, man kan forsøge at sove på ryggen og se, om man føler sig mere veludhvilet. Ellers skal man søge læge. Og det er vigtigt at gøre noget ved det, for søvnapnø er kædet sammen med fx hjerteproblemer.

En anden årsag til trætheden kan være, man lider af depression, hvilket ofte giver søvnproblemer og dermed en enorm træthed om morgenen.

Her er 7 klare tegn på, du mangler søvn. Læs om dem på Femina.dk.

2. Du har brug for tv til at falde i søvn

For mange er det at se tv en del af aftenrytmen, men for en del er det et forsøg på at glemme den angst, de faktisk har.

’Et mørkt og stille rum kan måske bringe psykiske problemer frem i tankerne. Fjernsynet hjælper med at skjule følelserne og kompensere for bekymringer,’ siger John Winkelman.

Problemet er bare, at lyset fra tv’et øger mængden af stresshormoner i kroppen, så søvneksperterne anbefaler, at man i stedet læser i en bog eller mediterer for at få ro før søvnen.

3. Du går på toilettet mange gange

Skal du op og tisse mere end 1-2 gange hver nat, kan det være et symptom på diabetes. At skulle lade vandet ofte, kan være et symptom på et højt blodsukker, fordi nyrerne arbejder over for at absorbere og filtrere det overskydende sukker.

Det kan dog også skyldes, du drikker for meget væske inden sengetid. Men søg læge, hvis et højt væskeindtag ikke er problemet.

4.  Du vågner og kan ikke falde i søvn igen

Mange har oplevet at vågne om natten og ikke kunne falde i søvn igen pga. urolige ben. Det er faktisk en lidelse, der rammer 3 pct. af befolkningen.

’Det er en forfærdelig følelse i benene, som kun midlertidigt kan lindres med bevægelse,’ lyder det fra Winkelman.

Læs på Femina.dk om 3 morgenvaner, der ødelægger din dag.

Man mener, det er en anormalitet i dopamin-niveauet i kroppen, som formentlig er skyld i de urolige ben. Det er typisk værst om aftenen og natten og kan derfor være en ganske forstyrrende faktor for søvnen, og der er desuden blevet påvist en sammenhæng mellem lidelsen og en øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde.

Det er dog muligt at teste og medicinere for de rastløse ben.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.