Her arbejder de kun 30 timer om ugen: Skaber højere produktivitet

I den danske virksomhed Translated By Us har medarbejderne korte arbejdsuger. Det gør dem ifølge deres arbejdsgivere mere effektive.
30 timers arbejde om ugen - så kan man selv i den mørke vintertid nå at opleve dagslyset udenfor.
30 timers arbejde om ugen - så kan man selv i den mørke vintertid nå at opleve dagslyset udenfor. Modelfoto: Scanpix

De møder klokken 9.30 og holder fyraften allerede klokken 15.30. Trods de kun 30 timer, betragtes de som fuldtidsansatte.

Sådan er forholdene for de ansatte i den nystartede danske oversætter-virksomhed Translated By Us. 

Berlingske Business har besøgt virksomheden, hvor cheferne bedyrer, at man altså ikke har indført den korte arbejdstid som et vildt forsøg.

- Det er en liberal, kølig ledelsesvurdering. Det er ikke et hippie-eksperiment, men fordi jeg mener, at det skaber højere produktivitet, dygtigere ledelse og hurtigere fyring af medarbejdere, som ikke præsterer, siger salgsdirektør og medejer Jacob Vesterkær til Berlingske Business.

Jacob Vesterkær har tidligere knoklet igennem i Mærsk, hvor der er et noget andet forhold til arbejdstid. Han skulle lige vænne sig til en ganske anden tankegang. Men, siger han, det giver gode resultater.

Der er kun fire ansatte i firmaet pt, men det rykker snart ind i større lokaler og ansætter flere. Som medarbejder kan man glæde sig over de korte arbejdsdage - men samtidig må man indstille sig på, at man nok ikke sidder så sikkert i jobbet som normalt.

Det lægger stifter og administerende direktør Mads Blücher ikke skjul på. Han fortæller, at han før har oplevet, at kolleger og medarbejdere fortsatte på arbejdspladsen længe efter, at de burde være blevet afskediget, fordi det var uklart, hvad de egentligt fik lavet. Sådan bliver det ikke i den nystartede virksomhed.

Partiet Alternativet foreslog sidste år, at man skulle korte danskernes arbejdsuger ned til 30 timer over 10 år. Den idé blev skudt ned af økonomer, der pegede på, at det ville koste statskassen dyrt.

Ikke desto mindre er man i udlandet - og nu også herhjemme - begyndt at eksperimentere med kortere arbejdstid.

Ifølge tv2.dk arbejdede danskerne i år 1900 i gennemsnit 60 timer om ugen. I dag er tallet 37 timer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.