Henrykt Dennis K.: Ja tak, Lizette - vi skal fusionere

FOA-formand Dennis Kristensen bakker helhjertet op om Lizette Risgaard som ny formand for LO, efter at hun i dag erklærer sig som tilhænger af at lægge LO og FTF sammen i en ny hovedorganisation.
Torkil Adsersen/Scanpix

Dennis Kristensen er fortsat lun på Lizette Risgaard som ny formand for LO. Og opbakningen fra FOA-formanden er ikke blevet mindre af, at Lizette Risgaard i dag erklærer sig som tilhænger af at lægge LO og FTF sammen til en ny stor hovedorganisation.

- Det er rigtig godt, at Lizette Risgaard nu melder klart ud i forhold til en fusion og anbefaler, at LO og FTF går ad den vej, siger Dennis Kristensen. Sosuernes og pædagogmedhjælpernes førstemand sværger selv til ægteskab med FTF, fordi han tror, at det vil styrke lønmodtagernes indflydelse både overfor arbejdsgiverne og på Christiansborg.

Formandsvalg og fusion hænger sammen

Debatten om en mulig sammenlægning af smedenes, elektrikernes og rengøringsassistenternes hovedorganisation med sygeplejerskernes og pædagogernes hovedorganisation spidser til dag for dag og er ved at splitte LO-forbundene.

Og diskussionen om en fusion forstærkes af, at de tre kandidater til LO-formandsposten indtil for nylig har gået rundt som katten om den varme grød, når det handlede om deres holdning til en ny hovedorganisation.

Men valget af en ny LO-formand og holdningen til en fusion mellem LO og FTF kan ikke adskilles, pointerer Dennis Kristensen.

- Jeg kan ikke forestille mig, at vi på en LO-kongres i oktober kan beslutte at gå ind i et tæt samarbejde med FTF og afsøge mulighederne for en fusion, og så vælge en LO-formand, der er modstander af det. Derfor er alle formandskandidaterne nødt til at melde klart ud, og det er i det lys, jeg glæder mig over Lizettes udmelding, siger Dennis Kristensen.

Bedre interessevaretager

LO’s næstformand Lizette Risgaard vil ifølge Ugebrevet A4 arbejde for en fusion mellem LO og FTF.

- Jeg tror, at vi kan være en langt stærkere interessevaretager både på den politiske og fagpolitiske bane ved at danne en ny hovedorganisation, siger hun.

Samtidig advarer Lizette Risgaard mod, at beslutningen træffes hen over hovedet på medlemmerne.

- Det her skal ikke være et top-down-projekt. Vi skal bruge tid på at tale med baglandet og gøre hinanden trygge ved, hvad der vil ske, når vi engang trykker på knappen til en ny hovedorganisation. Men min vej er den vej. Der skal bare ikke være flere hundrede tusinder medlemmer, der ikke synes, at det er en god ide, og derfor er dialogen så vigtig, fastslår Lizette Risgaard.

Dennis Kristensen understreger, at han er enig med Lizette Risgaard i, at der skal grundige diskussioner til, så medlemmerne og forbundene kan se sig selv i en ny hovedorganisation.

Truede med at trække støtte

Tidligere på ugen var FOA-formanden sammen med forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen, og forbundsformand i HK, Kim Simonsen, afsender på en kronik i Jyllandsposten, hvor de talte varmt for en ny fælles hovedorganisation. Og i den forbindelse truede Dennis Kristensen med at trække sin opbakning til Lizette Risgaard, hvis hun som formandskandidat ikke meldte sin holdning til en fusion ud.

Fredag har Politiken et debatindlæg, hvor 3F’s formand per Christensen sammen med fire andre LO-forbundsformænd advarer mod en egentlig fusion og i stedet slår til lyd for et tættere samarbejde.

Afviser splittelse

Men selvom 3F sammen med El-forbundet, Malerforbundet, Blik og Rør og Serviceforbundet hellere vil leve på polsk med FTF, og Dennis Kristensen foretrækker at blive smedet sammen med FTF i et ægteskab, vil han ikke taget ordet splittelse i sin mund.

- Det er klart, at hvis holdningerne ser sådan ud op til LO-kongressen, vil vi skulle stemme om det. Men jeg læser ikke deres debatindlæg som en egentlig splittelse men snarere som, at der er bred enighed om værdien ved at samle kræfterne. Forskellen mellem os er, hvor tæt vi vil samle kræfterne. Der er forskellige holdninger til, om vi skal have et meget tæt samarbejde, eller om vi også skal ligge sammen, siger Dennis Kristensen.

Venter på hovedbestyrelsesmøde

Han understreger, at han personligt hælder til, at Lizette Risgaard skal være ny LO-formand, men at FOA's hovedbestyrelse ikke har taget stilling endnu. Det gør man først på et hovedbestyrelsesmøde 9. og 10. juni, hvor de tre kandidater vil præsentere deres ambitioner.

HK-formand Kim Simonsen, der også er kandidat til LO-formandsposten, går til valg på ønsket om en ny samlet hovedorganisation.

LO's såkaldte kongresudvalg er lige på trapperne med en anbefaling, der skal danne grundlag for det kongresforberedende arbejde. Både LO og FTF holder kongresser i efteråret, hvor begge organisationer skal tage stilling til det fremtidige samarbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.