Henrik Qvortrup skal i fængsel

Som de eneste i Se og Hør-sagener den såkaldte tys-tys-kilde og Henrik Qvortrup idømt ubetinget fængsel.
I Se og Hør-sagen idømmes fem tiltalte fængselsstraffe, mens én frifindes. Henrik Qvortrup får et år og tre måneders fængsel. Tre af månederne skal afsones.
I Se og Hør-sagen idømmes fem tiltalte fængselsstraffe, mens én frifindes. Henrik Qvortrup får et år og tre måneders fængsel. Tre af månederne skal afsones. Foto: Scanpix/arkiv

I Se og Hør-sagen idømmes fem tiltalte torsdag straffe på op til halvandet års fængsel.

Den tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup får et år og tre måneders fængsel. Tre af månederne skal afsones, mens den resterende tid gøres betinget mod vilkår om samfundstjeneste.

Ifølge Qvortrups advokat, Anders Nemeth, er det dog muligt at afsone de tre måneder med en fodlænke.

Den strengeste straf på halvandet års fængsel tilfalder den såkaldte tys-tys-kilde, mens tre andre tiltalte slipper med betingede fængselsstraffe.

Det drejer sig om den tidligere chefredaktør Kim Henningsen, der straffes med et års betinget fængsel. De to menige journalister Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen idømmes fængsel i fire måneder.

Som den eneste af de seks tiltalte frifindes Per Ingdal, der tjente som konstitueret chefredaktør i et halvt år af 2009.

Samtidig har Retten i Glostrup valgt at forkaste anklagemyndighedens påstand om, at de tiltalte er skyldige i bestikkelse eller medvirken hertil.

Det sker, selv om retten finder det bevist, at tys-tys-kilden samlet set modtog mindst 365.503 kroner for sin indsats for Se og Hør.

Frifindelsen skyldes således alene, at den 47-årige it-operatør i sit arbejde for IBM/Nets ikke varetog virksomhedernes formueanliggender.

Under sagen har flere af de tiltalte i vidt omfang erkendt, hvad der er sket - nemlig at tys-tys-kilden gennem flere år fodrede Se og Hør med oplysninger om kendtes brug af kreditkort.

I flere tilfælde blev oplysningerne brugt til at skrive historier. Eksempelvis kunne de bruges til at jagte tv-værten Line Baun Danielsen på rejser med forskellige kærester.

På trods af erkendelserne har de tiltalte alle nægtet sig skyldige. Det er blandt andet sket med henvisning til, at de ikke mener, at foretagendet var ulovligt.

Men her er retten altså uenig. I dommen fremhæves Henrik Qvortrup og tys-tys-kilden som de største syndere. Det var dem, der tilbage i 2008 indgik det kontroversielle samarbejde.

Ifølge retten er det en skærpende omstændighed, at aftalen indebar en systematisk overvågning af en lang række offentligt kendte personer, der er blevet udsat for "en betydelig krænkelse".

Samtidig fremhæves samarbejdet som et angreb på den grundlæggende tillid, offentligheden må have til håndteringen af private personers betalingsoplysninger. Også det er et argument for de relativt hårde straffe.

Det samme er den omstændighed, at aftalen alene sigtede mod at tjene penge på journalistik uden samfundsmæssig værdi. Der var blot tale om underholdning, lyder dommen.

Som den eneste af de dømte har tys-tys-kilden øjeblikkeligt valgt at anke dommen på halvandet års fængsel til landsretten.

De resterende fire vil bruge 14 dage på at overveje, om de ønsker sagen behandlet ved endnu en retsinstans.

Se og Hør-sagen

Otte tidligere Se og Hør-medarbejdere og mediehuset Aller har været tiltalt i sagen om Se og Hørs uberettigede brug af personoplysninger:

Torsdag faldt der dom i den sidste del af sagen. De dømte er:

  • Tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup - 1 år og tre måneders fængsel. De tre måneder skal afsones, resten er betinget. Han skal desuden aftjene 200 timers samfundstjeneste.
  • Tidligere chefredaktør Kim Henningsen - 1 års betinget fængsel. Han skal aftjene 200 timers samfundstjeneste.
  • Journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen - Fire måneders betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste.
  • Peter Bo Henriksen, IBM-medarbejder - 1 år og seks måneders fængsel. Hos Peter Bo Henriksen konfiskeres desuden 365.503 kroner. 

Som den eneste af de dømte i Se og Hør-sagen har Peter Bo Henriksen valgt at anke dommen på halvandet års fængsel til landsretten. De fire andre dømte har alle taget betænkningstid.

Én af de tiltalte blev frikendt:

  • Udgiverdirektør og fungerende chefredaktør Per Ingdal

To tiltalte og mediehuset Aller har tidligeretilstået deres rolle i sagen og fået deres dom.

  • Aller fik 50 dagbøder á 200.000 kr - en samlet bøde på 10 mio. kr.
  • Jourhavende/Nyhedschef Lise Bondesen fik seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste. Lise Bondesen er nu direktør og chefredaktør på Avisen.dk/UgebrevetA4.
  • Redaktionschef Kim Bretov fik seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste.
/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.