Henrik om livet på dagpenge: "Vi vender allerede hver en krone"

Henrik Gjerløv er vant til at spare, for ellers slår hans dagpenge ikke til. Derfor kan han slet ikke se det rimelige i, at der lægges op til at skære i dagpengene.
For Henrik Gjerløv er det ikke nemt at få pengene til at slå til som dagpengemodtager. Derfor har han også svært ved at se, hvordan hans liv skulle hænge sammen, hvis han blev skåret i dagpenge.
For Henrik Gjerløv er det ikke nemt at få pengene til at slå til som dagpengemodtager. Derfor har han også svært ved at se, hvordan hans liv skulle hænge sammen, hvis han blev skåret i dagpenge. Privatfoto

Hvis den nuværende dagpengesats var lavere, ville det for den 41-årige Henrik Gjerløv fra Helsinge ikke være muligt at leve et anstændigt liv. Det fortæller han til Avisen.dk.

Derfor er Henrik Gjerløv utrolig lettet over, at han fra på mandag ikke længere er dagpengemodtager, men begynder i et fast arbejde. Men nervøsiteten for at blive fyret nager den tidligere IT-konsulent. Han har ikke lyst til at komme tilbage på dagpenge. Slet ikke, hvis ydelsen bliver forringet.

Og det kan den meget vel blive. Det tyder alt i hvert fald på, hvis man læser den en lækket rapport fra Dagpengekommissionen, som Politiken i denne uge valgte at offentliggøre.

I rapporten er der opstillet tre mulige løsninger til nye dagpengeregler, og fælles for dem alle er, at de forringer den nuværende dagpengesats.

- Jeg har været i kløerne på dagpengesystemet ad flere omgange og har oplevet, at dagpengene slet ikke slog til. Det er fuldstædig utopi at tro, at et voksent menneske kan leve for den ydelse, hvis man sætter den mere ned, siger Henrik Gjerløv.

Da han blev arbejdsløs, fik han næsten 12.000 kroner mindre om måneden at gøre godt for, end mens han havde job. Det betød, at han måtte lægge mange af sine vaner om, og bitter erfaring lærte ham kun at købe det nødvendige.

- Som dagpengemodtager har jeg ikke kunne købe en dyr bil eller investere i en fast ejendom. Det ville have været alt for risikabelt, fortæller Henrik Gjerløv.

Mulig dagpengeforringelse på 4000 kr.

For flere af de forslag, som dagpengekommissionen er kommet med, gælder det, at man vil skære den månedlige ydelse med omkring 1000 kroner. Men der er også et forslag, der vil have den effekt, at dagpengemodtagere får 4.042 kroner mindre om måneden.

Selvom der endnu ikke er nogle af forslagene, der er endeligt vedtaget, er Henrik Gjerløv dybt forarget over, at man overhovedet overvejer at skære i dagpengeydelsen.

- Det vil være forfærdeligt for de folk, det rammer, hvis man giver dem mindre i dagpenge. Bare en tusse mindre om måneden vil gøre det næsten umuligt at leve. Det ville være luset og uværdigt, for så er man i den grad tvunget til for eksempel at støvsuge butikkerne for billige varer, der er lige ved at udløbe, siger han.

Måtte flytte tilbage på drengeværelset

Færre dagpenge er en skræmmende tanke, mener Henrik Gjerløv, der ikke har svært ved at forestille sig, hvordan det ville påvirke hans eget liv.

- Hvis besparelsen ramte mig, måtte jeg nok skille mig af med min lejlighed. Nu bor jeg sammen med min kæreste, men hvis jeg stod alene, så var jeg nok nødt til at flytte tilbage på mit gamle drengeværelse hos mine forældre.

Han er heller ikke sikker på, at det havde været muligt for ham at beholde sit telefonabonnement, hvis han skulle leve for en lavere månedlig ydelse end i dag.

Som arbejdsløs er du allerede udsat

En af de politiske reaktioner på de mulige bud på fremtidens dagpengeregler er kommet fra beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen.

Han bakker op om en mindre dagpengesats og mener ikke, at folk får dårligere livskvalitet af at blive skåret i dagpenge.

Men det er en helt forrykt udmelding, synes Henrik Gjerløv:

- Når man mister sit arbejde, så er det ikke bare penge, man mister. Det er jo næsten som om, du må vende hele dit liv og eksistens på hovedet. Når folk i forvejen kravler rundt på et eksistensminimum, er det klart, at det batter noget, hvis du så også giver dem færre dagpenge.

De nye dagpengeregler
Dagpengekommissionen er blev sat i verden, fordi mere end 50.000 er faldet ud af dagpengesystemet.
Ti kommissionsmedlemmer har siden juni 2014 arbejdet på at opstille tre mulige alternativer til det nuværende dagpengesystem:
  1. Dagpengeperioden forlænges fra to til tre år. Ydelsen sænkes med mellem seks og 15 procent, alt efter hvem og hvor mange af dagpengemodtagerne, reduktionen skal gælde.
  2. Den toårig dagpengeperiode skal fortsættes. Som noget nyt skal et halvt års beskæftigelse udløse et tredje år med dagpenge på 80 procent sats.
  3. Man skal løbende kunne genoptjene og forbruge dagpenge, sådan at der optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i beskæftigelse.
Kilde: Den lækkede rapport fra Dagpengekommissionen
UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.