Den dag de fremmede forsvandt

Henrik Dam: Ledige skal ikke være løntrykkere

Ledige skal ikke sige ja til et hvilket som helst job. Løn- og arbejdsvilkår skal være i orden, understreger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen.
Vi skal selvfølgelig ikke kræve, at ledige tager underbetalt arbejde og presses til at være løntrykkere, skriver Henrik Dam Kristensen i et svar til Hans Andersen (V).
Vi skal selvfølgelig ikke kræve, at ledige tager underbetalt arbejde og presses til at være løntrykkere, skriver Henrik Dam Kristensen i et svar til Hans Andersen (V). David Leth Williams / Scanpix

Ikke et sekunds blødsødenhed over for ledige, der takker nej til et job. Så hård var meldingen fra beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen, i sidste uge. Men nu er han alligevel blødt lidt op.

For ledige skal ikke sige ja til et hvilket som helst job, understreger han i et svar til Venstres Hans Andersen.

"Jeg mener, det er rimeligt, at ledige skal stå til rådighed for alle job, så længe der er tale om arbejde på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår," skriver han.

Ingen underbetalt arbejde

Debatten er blusset op i forbindelse med DR's program 'Den dag de fremmede forsvandt', hvor danske ledige skal prøve kræfter med jobs, der normalt varetages af udenlandske arbejdere.

Af forskellige årsager valgte flere ledige at takke nej til et job, og det har fået politikerne op af stolene.

Den radikale leder, Morten Østergaard, vil have dagpengekommissionen til at se nærmere på de såkaldte 'rådighedsregler', herunder de lediges ret til at sige nej til et job på dårlige løn- og ansættelsesvilkår.

Men der sætter den socialdemokratiske beskæftigelsesminister grænsen.

"Vi skal selvfølgelig ikke kræve, at ledige tager underbetalt arbejde og presses til at være løntrykkere," skriver Henrik Dam Kristensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.