Henriette blev uretmæssigt parkeret på kontanthjælp: Jeg måtte sælge min hund

Ankestyrelsen har afgjort, at Henriette Nissen blev placeret uretmæssigt på kontanthjælp i 2012 fra sygedagpenge. Nu modtager hun en halv million kroner i manglende sygedagpenge.
Henriette Nissen har nu fået anerkendt, at det var forkert, da Haderslev Kommune fjernede hende fra sygedagpenge i 2012.
Henriette Nissen har nu fået anerkendt, at det var forkert, da Haderslev Kommune fjernede hende fra sygedagpenge i 2012. Foto: Privat

Mere end fire års kamp er endelig slut for Henriette Nissen.

Tirsdag anerkendte Haderslev Kommune Ankestyrelsens afgørelse om, at det skete på et uretmæssigt grundlag, da Henriette Nissen blev fjernet fra sygedagpenge og i stedet placeret på kontanthjælp. Derfor modtager hun nu omkring en halv million kroner i bagudbetalte sygedagpenge, og Haderslev Kommune har indstillet hende til en førtidspension.

For Henriette Nissen på 34 år er det en kæmpe lettelse oven på fire år, hvor hun konstant er blevet mistænkeliggjort af kommunen. 

- Det er som at vågne fra et mareridt, hvor du pludselig kan trække vejret igen, siger Henriette Nissen. 

Henriette Nissen bor sammen med sin mand og deres to døtre, der i dag er fem og syv år. Siden 2012 har de oplevet at være blevet placeret under økonomisk administration af kommunen, Henriette Nissen fik trukket penge direkte ud af kontanthjælpen, og familien var endda nødt til at sælge deres elskede Golden Retriever.

Nu har Henriette Nissen så fået Ankestyrelsens ord på, at det var på et uretmæssigt grundlag, at hun i maj 2012 blev fjernet fra sygedagpenge.

Henriette Nissen var på barsel som SOSU-assistent-studerende, da hun i 2011 blev hasteopereret på grund af en blodprop i det ene hjertekammer. Hun fik diagnosticeret to kroniske blodsygdomme, der resulterede i voldsomme hjerteproblemer. I alt er hun blevet opereret 17 gange i de sidste seks år og har blandt andet fået opereret hjertet uden for kroppen, mens hun var erklæret klinisk død.

Forfulgt af kommunen

Henriette Nissen kom i maj 2012 hjem til et brev i postkassen, hvor der stod, at hun ikke længere ville være på sygedagpenge. Fra den ene dag til den anden mistede familien i Haderslev 6.000 kroner om måneden.

Henriette Nissens mand arbejder fuldtid som mellemleder i et entreprenørfirma, og derfor blev store dele af hendes kontanthjælp modregnet. Hendes to små døtre var dengang henholdsvis to år og få måneder gamle, og siden Henriette Nissens mand nu var eneforsørger, var det op til hende at passe de små.

- Min mor var nødt til at flytte ind for at hjælpe. Jeg hverken kunne eller måtte bære børnene. Så det var pludselig hende, der stod op om natten og bragte børnene over til mig, siger Henriette Nissen.

Henriette Nissens mor har været en kæmpe hjælp under sygdomsforløbet, og hun boede hos dem i perioden 2012-2013. Men det fik store konsekvenser, at hun flyttede ind.

Familien fik nemlig en ekstra stor varme-, el- og vandregning, som de ikke kunne betale. De måtte derfor søge om et engangsbeløb hos kommunen. Der blev de tvunget til at underskrive, at de havde ført en uforsvarlig økonomi, mens moderen boede hos dem. Herefter blev de underlagt økonomisk administration.

- Vi fik beløbet, da kommunen sagde, at små børn ikke kan leve uden vand og varme, mod at vi skrev under på, at vi havde ført en uansvarlig økonomi. Vi lagde et budget, og de sagde, at vores hund og bil var unødvendige udgifter. Vi tog konsekvensen og solgte begge dele, siger Henriette Nissen.

Især salget af deres Golden Retriever ved navn Tilde var et hårdt slag. 

- Det er jo ikke dens skyld, at jeg er blevet syg og sidenhen røg på sygedagpenge. Nu er den ude på landet hos en anden familie, der også er rigtig glad for den, siger Henriette Nissen.

Senere hen begyndte kommunen at trække 1.000 kroner om måneden fra hendes kontanthjælp som afdrag på engangsbeløbet. Kommunen modregnede i perioder så meget, at Henriette Nissen ofte blot fik 2.900 kroner om måneden før skat. Dette fortsatte helt op til nu, hvor Ankestyrelsen dømte til Henriette Nissens fordel.

De menneskelige omkostninger ved kontanthjælpen

Henriette Nissen siger, at det værste ikke engang har været den slunkne pengepung. 

- Det har været et mareridt. Kommunen har sagt alt fra, at jeg var et brokkehoved, til at jeg var hypokonder, bare fordi jeg har sagt, at det her kan simpelthen ikke være rigtigt. Det skal ikke være en hemmelighed, at min mand og jeg også flere gange har været ved at gå fra hinanden, fordi det er en kæmpe belastning at være under sådan et pres, siger Henriette Nissen.

Men det var ikke kun parforholdet, som den konstante mistænkeliggørelse sled på.

- i 2015 fik jeg reopereret min hjerteklap. Man kan naturligvis ikke direkte sige, at hvis jeg havde fået den retmæssige behandling af systemet, så havde jeg undgået stress, men psykisk har den behandling, jeg har fået, presset mig helt i bund. Og stress er ifølge min læge noget af det værste for mit hjerte, siger Henriette Nissen.

Et beskedent plaster på såret

I dag kan Henriette Nissen se tilbage på et halvt årti med få penge, stress, en solgt hund, sygdom, et prøvet parforhold og konstant mistænkeliggørelse. Og selvom hun nu modtager omkring en halv million i bagudbetalte sygedagpenge, er det et beskedent plaster på såret. For det hjælper ikke på den frygtelige behandling, hun har oplevet. 

- Under hele perioden følte jeg en fuldstændig tomhed og afmagt, fordi uanset hvad jeg sagde og gjorde, blev det ikke hørt. Jeg havde ingen stemme, siger Henriette Nissen.

Avisen.dk har kontaktet Haderslev Kommune for at få uddybende kommentarer, men de har ikke ønsket at medvirke, da det omhandler en personsag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.