"Helt utilfredstillende": Bios leverede for få ambulancer 20 ud af 30 dage

20 dage i september kunne ambulancetjenesten Bios ikke leve op til kravet om 54 aktive ambulancer og sygetransporter. Stærkt utilfredsstillende, mener flere regionsrådsmedlemmer.
- Leverer man ikke efter kontrakten, er det et brud, men det er ikke ensbetydende med, at det er nok til, at vi kan og skal smide Bios ud, siger, siger regionrådsformand Stephanie Lose (V) 
- Leverer man ikke efter kontrakten, er det et brud, men det er ikke ensbetydende med, at det er nok til, at vi kan og skal smide Bios ud, siger, siger regionrådsformand Stephanie Lose (V)  Foto: Scanpix arkiv

20 dage i september kunne ambulancetjenesten Bios ikke leve op til kravet om 54 aktive ambulancer og sygetransporter. Kun 10 dage leverede Bios det, selskabet er forpligtet til ifølge kontrakten med Region Syddanmark. I gennemsnit var der ét beredskab for lidt hver dag i september. Det skriver Fyens Stiftstidende og JydskeVestkysten.

Zoomer man lidt ind på tallene, er der dog store udsving. 1. oktober var ifølge afdelingschef i Region Syddanmark Helene Vestergaard en af de værste dage. Her manglede Bios 11 og en halv ambulance. Fem en halv af dem er dog ifølge aftale med Region Syddanmark og kompenseres med tilkøb af ambulancer hos Responce. I alt leverede selskabet altså under 80 procent af de beredskaber, kontrakten med regionen kræver. Samme dag stillede Bios med tre akutbiler færre end aftalt.

Det er ikke første gang, der har været alvorlige mangler i Bios' beredskab. Også de to første lørdage i september var der alvorlige mangler.

Regionrådsformand Stephanie Lose (V) kalder den pludselige mangel hos Bios for uacceptabel. Generelt er regionen ikke tilfreds med, at der i gennemsnit mangler én ambulance i hele regionen. Men endnu har man ikke tænkt sig at bryde kontrakten.

- Leverer man ikke efter kontrakten, er det et brud, men det er ikke ensbetydende med, at det er nok til, at vi kan og skal smide Bios ud. Det er en løbende vurdering, og indtil videre har der ikke været flertal for det, siger hun til Fyens Stiftstidende og JydskeVestkysten, men hun understreger, at regionen følger situationen tæt.

Bios har aftalt med regionen, at selskabet kan levere op til fem en halv færre ambulancer om dagen. Responce dækker en del. Selskabet stiller fire beredskaber til rådighed indtil videre. Derudover har Bios konverteret tre ambulancetjenester til sygetransporter for at skåne rigtige ambulancer til hasteopgaver. Men end ikke den aftale har Bios været i stand til at leve op til, da selskabet nu leverer en ambulance mindre end i den lempelige aftale.

Det er stærkt utilfredsstillende, understreger flere regionsrådsmedlemmer.

- Vi har sagt det hele tiden. Bios' ambulancedrift fungerer ad hekkenfeldt til, og der er alt for mange problemer. Det er bekymrende, at borgerne ikke får den service, de har krav på, siger Vibeke Syppli Enrum (EL) til aviserne, og hun bakkes op af SF's Ida Damborg.

- Det er dybt bekymrende. Jeg er meget bekymret for borgernes sikkerhed, når en operatør bryder reglerne så voldsomt, siger Ida Damborg.

Regionens sundhedsdirektør er også utilfreds.

- Det er dybt uforståeligt og helt utilfredsstillende, at der falder så mange ambulancer ud på én dag. Vi har bedt Bios om at tage hånd om situationen for, at det ikke skal gentage sig, siger Jens Elkjær til Fyens Stiftstidende og JydskeVestkysten.

Aviserne har forsøgt at få en kommentar fra Bios-direktør Morten Hansen. Han har ikke returneret vores opkald.

Ifølge regionens aftale med Bios Danmark og Responce skal det samlede beredskab i Region Syddanmark bestå af 69 ambulancer og 12 liggende sygetransporter - i alt 81 sundhedsberedskaber. Bios står for de 54 beredskaber.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.