Helle Thorning: Vi kan ikke regne med velfærd

Vores velfærdsgoder kan ikke tages for givet. Det er nemlig nemmere at lade stå til end at passe på velfærdsmodellen, siger statsministeren i dag i et interview med Ugebrevet A4
Helle Thorning-Schmidt vil ikke garantere sin åbningstale-figur Emil, at han kan nyde godt af velfærdsgoderne, når han bliver voksen. Et nyt forskningsprojekt har tegnet et dystert billede af fremtiden for den nordiske velfærdsmodel.
Helle Thorning-Schmidt vil ikke garantere sin åbningstale-figur Emil, at han kan nyde godt af velfærdsgoderne, når han bliver voksen. Et nyt forskningsprojekt har tegnet et dystert billede af fremtiden for den nordiske velfærdsmodel. Polfoto: Jens Dresling

Statsministerens åbningstale-figur Emil bør ikke føle sig sikker på at have adgang til de samme velfærdsgoder, som sine forældre, når han bliver voksen. Det siger Helle Thorning-Schmidt i et længere interview i dag med Ugebrevet A4.

Et nyt fællesnordisk forskningsprojekt har tegnet et noget dystert billede af den nordiske velfærdsmodel. Her peger 13 forskere på, at den risikerer at skride og Helle Thorning-Schmidt siger, at hun også er alarmeret over udsigterne for den unikke nordiske velfærdsmodel.

“Jeg kan jo desværre ikke garantere Emil og Sofie, at der er en velfærdsmodel, når de er i slutningen af 20’erne eller begyndelsen af 30’erne. Det afhænger jo af vores kollektive politiske valg. Men hvis de ønsker det, kan de jo stemme på Socialdemokraterne.”

Udfordring at beholde velfærd

Statsministeren mener, at for meget magt magt til de borgerlige vil få fundamentet under den nordiske velfærdsmodel til at smuldre og understreger, at hun ikke har spor lyst til at blive som lande, der har mere forsikringsbaserede systemer.

“Vi skal ikke være som alle andre. Vi skal sige klart og tydeligt til hinanden, at vi har et samfund, der omfordeler fra rig til fattig. Og det skal vi fortsat have. Vi har skabt noget unikt. Det er en stor udfordring at beholde det i de næste 10 til 20 år, men det kan godt lade sig gøre at styrke vores velfærd, hvis vi foretager aktive valg, der sikrer at det sker. Det mistænker jeg bare de borgerlige for ikke at ville særlig meget.”

Læs hele interviewet i A4 for at høre statsministerens argumenter for hvorfor hun mener, at det “ikke er særlig svært at være borgerlig.”

 


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.