Helle T grillet: Fra asylstrammer til flygtningefrelser - hvordan hænger det sammen?

Hvordan hænger Danmarks asylstramninger sammen med rollen som beskytter af verdens flygtninge, lød spørgsmålet til Helle Thorning-Schimidt på et pressemøde i Spejlsalen.
Lars Løkke Rasmussen annoncerede Helle Thornings-Schmidts kandidatur til posten son FN's flygtningehøjkommisær.
Lars Løkke Rasmussen annoncerede Helle Thornings-Schmidts kandidatur til posten son FN's flygtningehøjkommisær. Foto: Scanpix

Der var ikke lutter rygklap til Helle Thorning-Schmidt (S), da hun på et pressemøde i Spejlsalen i Statsminsteriet for kort tid siden blev præsenteret som Danmarks kandidat til posten som FN's flygtningehøjkommisær.

LÆS OGSÅ: Thornings regering ignorerede advarsel fra UNHCR

De tilstedeværende journalister grillede den tidligere statsminister med spørgsmål om, hvordan hendes kandidatur til posten hænger sammen med, at Danmark med hende ved roret har har strammet sin udlændingepolitik. Flygtningekommissariatets primære opgave er nemlig at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse.

- Jeg står på mål for de beslutninger, der blev truffet, da jeg var statsminister. Og jeg tror ikke en eneste i FN tvivler på Danmarks engagement, sagde hun på pressemødet. Her fremhævede hun også, at Danmark har været en trofast og vigtig partner i forhold til Flygtningehøjkommissariatet.

Helle Thorning-Schmidt var i Spejlsalen flankeret af sin tidligere rival, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der gav hende ret.

- Danmark har intet at skamme sig over. Vi er blandt de lande, der tager vores fair del og mere til end sidste år. Sidste år var der kun ét land, der tog flere syriske flygtninge relativt set, sagde han.

Statsministeren opfordrede samtidig til at fokusere på det internationale perspektiv på Danmark.

- Jeg tror, at man skal fastholde det internationale perspektiv i den her sammenhæng. Ser man på Danmark udefra, ser man et land, der er med i den meget eksklusive klub, der efterlever FN's råd til engagement i forhold til u-landsbistanden, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

FN's flygtningeorgan UNHCR
  • UNHCR står for Office of the United Nations High Commissioner for Refugees. på dansk bliver det kaldt FN's Flygtningehøjkommissariat
  • UNHCR er til stede i 123 lande og har mere end 9300 ansatte.
  • Kommissariatet primære opgave er at sørge for beskyttelse og hjælp til verdens flygtninge og statsløse.
  • Som flygtningehøjkommissær er man diplomatisk topchef for UNHCR
  • I øjeblikket er det den tidligere portugisiske premierminister António Guterres, som er FN's flygtningehøjkommissær
  • Han er den 10. af slagsen og har siddet på posten siden 2005 og er den 10. af slagsen.
  • Den tidligere danske statsminister Poul Hartling (V) var den femte flygtningehøjkommissær
  • Han bestred posten fra 1978 til 1985.
  • Næsten 55 millioner flygtninge, hjemsendte, internt fordrevne og statsløse personer får i øjeblikket beskyttelse og hjælp fra UNHCR.

Kilde: UNHCR, nobelprize.org, Ritzau og tv2.dk

 

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.