Helle ryger på flygtningeydelse - selvom hun er pæredansk

21 måneder i Thailand gør, at Helle Reinholdt mister retten til kontanthjælp, men i stedet sendes på integrationsydelse. En ordning, der ellers var tiltænkt flygtninge.
Helle Reinholdt er dansk. Hun har betalt skat til staten det meste af sit liv. Men nu ryger hun på integrationsydelse på små 6.000 kroner før skat. 
Helle Reinholdt er dansk. Hun har betalt skat til staten det meste af sit liv. Men nu ryger hun på integrationsydelse på små 6.000 kroner før skat.  Foto: Privat

58-årige Helle Reinholdt ryger på integrationsydelse, når hun om få uger kommer til at stå uden arbejde.

For selvom hun er pæredansk, så har et ophold på 21 måneder i Thailand gjort, at hun ryger over på den ordning, når hendes tidbegrænsede stilling ophører om kort tid.

Integrationsydelsen var ellers tiltænkt flygtninge, der kommer til Danmark. 

- Jeg er altså lidt sur over, at jeg bliver sendt på den ordning, når jeg har boet i Danmark, arbejdet og bidraget til landet hele livet, lyder det fra Helle Reinholdt. 

Da hun har mistet sit realeksamenbevis, kan hun ikke dokumentere at hun kan tale dansk - og derfor må hun ikke få de ekstra 1.500 kroner om måneden i 'dansk-tillæg'. Det på trods af, at hendes modersmål er dansk.

Knap 6.000 om måneden 

Har man ikke tilbragt syv ud af de sidste otte år i Danmark, er man, hvis man ikke har noget arbejde, ikke berettiget til kontanthjælp. Man kan i stedet få integrationsydelse, som er noget lavere. 

Således vil en enlig uden børn månedligt få 10.849 kroner i fuld kontanthjælp, men kun 5.945 kroner før skat i integrationsydelse. 

Ordningen, der blev vedtaget sidste år, skulle få flere flygtninge i arbejde. Men en stor del danskere risikerer også at blive ramt af den lave ydelse. 

Og en af dem er altså Helle Reinholdt. 

Kommer ikke til at besøge sine børn 

Hun har i perioden oktober 2012 til sommeren 2014 opholdt sig i Thailand, hvor hendes søn boede på det tidspunkt, og overgår derfor til flygtninge-ordningen om kort tid. 

Hun er nemlig i en tidsbegrænset stilling, som udløber om få uger. Og så er hun uden job. 

- Jeg kommer nærmest ikke til at have råd til at leve, siger Helle Reinholdt. Hun har allerede nu besluttet at leje halvdelen af sin lejlighed ud - måske til nogle flygtninge - så hun kan få råd til mad. 

Hun har allerede droppet tanken om at kunne besøge sine tre voksne børn, hvoraf to bor i udlandet. 

Søger alt 

Helle Reinholdt er faglært elektronik-arbejder og har blandt andet undervist på teknisk skole. 

Men efter hun kom tilbage fra Thailand har det været svært for hende at finde arbejde. Derfor har hun kun været i korte vikar-stillinger, mens hun har været på konstant jobjagt: 

- Jeg søger alt! Kundeservice, pasning af maskiner, tjenerarbejde. Men der er jo ikke nogen job, siger hun. 

Kan ikke bevise dansk skolegang 

Som et tillæg til integrationsydelsen er det muligt at få et 'dansk-tillæg' på 1.500 kroner, hvis man taler dansk. 

Helle Reinholdt taler flydende dansk. Men fordi hun mistede sit realeksamensbevis for 30 år siden, kan hun ikke dokumentere sine danskkundskaber for myndighederne. Og må derfor vinke farvel til tillægget. 

- Det er fuldstændigt vanvittigt. Jeg kan slet ikke få ind i hovedet, at det er nødvendigt at bevise, jeg taler dansk, siger Helle Reinholdt. 

Gamle klassekammerater efterlyses

Hun efterlyser nu gamle klassekammerater fra Helsinge Skole, der vil hjælpe hende med at sandsynliggøre, hun har en realeksamen. 

Skolen har ikke en kopi af eksamensbeviset og det findes heller ikke digitalt. 

- Det kan måske hjælpe, hvis der er nogen, der vil bekræfte, vi har gået i realskole sammen, siger 58-årige Helle Reinholdt, der har pigenavnet Rasmussen. 

Har du gået i skole med Helle, kan du skrive til denne mail. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.