Helle Ib tror på mere harmoni i en trekløverregering

Politisk kommentator Helle Ib forudser et mere harmonisk samarbejde mellem V, LA og K i ny fælles regering.
I et nyt regeringsgrundlag kan V, K og LA godt finde en løsning på problemet med de topskattelettelser, som LA-formand Anders Samuelsen hidtil har krævet, mener politisk kommentator Helle Ib.
I et nyt regeringsgrundlag kan V, K og LA godt finde en løsning på problemet med de topskattelettelser, som LA-formand Anders Samuelsen hidtil har krævet, mener politisk kommentator Helle Ib. Liselotte Sabroe /Scanpix/Arkiv

Når Venstre, Liberal Alliance og De Konservative mødes på Marienborg mandag for at drøfte grundlaget for en ny trekløver-regering, vil det altoverskyggende emne være topskat.

De tre partier skal finde et fælles standpunkt, efter Liberal Alliance har haft fem procentpoint toplettelser hele vejen op som ultimativt krav for ikke at vælte Venstre-regeringen.

Det er langt fra umuligt, vurderer Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

- Løkke, Pape og Samuelsen har en fælles forståelse for, at det kan lade sig gøre.

- Og der er altså mange ting, man kan formulere sig ud af i et regeringsgrundlag. Det, at skrive ting ind i sådan et grundlag, gør det ikke 100 procent sikkert, at de bliver gennemført. Det så vi jo med SRSF-regeringen.

- De vil bruge krudtet på at formulere sig ud af det, så det fremgår, at trekløver-regeringen har en meget høj ambition om topskattelettelser.

Hvis ikke alle tre partiledere havde en tro på, at de kunne finde hinanden, ville de aldrig have meldt planen ud i offentligheden, påpeger Helle Ib:

- Hvis grundviljen er i orden, så tror jeg faktisk, at de tre partier kan enes om rigtig mange ting, så vi vil opleve et mere harmonisk samarbejde.

De tre partier har store fællesmængder hvad angår store emner som økonomisk politik, udlændingepolitik og retspolitik.

Og de uenigheder, der er - på eksempelvis forsvarsområdet og klimapolitikken - er ikke store nok til at stå i vejen for samarbejdet, vurderer Helle Ib:

- Jeg ser ikke nogen politiske spændingsfelter, der er så voldsomme, at det kan kortslutte forhandlingerne.

Ud over regeringsforhandlinger vil den næste tid være fuld af hug til LA-leder Anders Samuelsen for at skifte topskattelettelser ud med ministerbiler, forudser Helle Ib:

- Men sagen er den, at det ser vanskeligt ud at få kravet om topskattelettelser hjem som støtteparti eller ved at vælte regeringen.

- En del af det, der virkelig har generet Liberal Alliance, er oplevelsen af, at Løkke tog fusen på dem ved at spille ud med en 2025-plan, der kun lempede topskatten op til en million.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.