Helle: "Den første knytnæve ramte mig lige i ansigtet"

36 procent af offentligt ansatte sygeplejersker bliver årligt udsat for vold eller truende adfærd på arbejdet. Helle Grøndahl blev for fem år siden slået bevidstløs af en patient.
For fem år siden blev sygeplejerske Helle Grøndahl slået ned af en voldelig patient. Hvert år bliver 36 procent af danske sygeplejersker udsat for vold eller truende adfærd. 12 procent bliver udsat for fysisk vold.
For fem år siden blev sygeplejerske Helle Grøndahl slået ned af en voldelig patient. Hvert år bliver 36 procent af danske sygeplejersker udsat for vold eller truende adfærd. 12 procent bliver udsat for fysisk vold. Privatfoto.

- Jeg slår jer ned!

Første knytnæve ramte hende i ansigtet og væltede hende omkuld ind i en væg.

Anden knytnæve fik blodet til at strømme ud af næsen. Det sortnede for hendes øjne.

Helle Grøndahl husker stadig ordene fra den aggressive patient nu fem år efter. Hun husker også kvælertaget på hendes kollega og den knytnæve, der gav hende en hjernerystelse.

Selvom hendes oplevelse ikke er hverdagskost, er vold en stor del af danske sygeplejerskers arbejde.

Hvert år udsættes 36 procent, næsten fire ud af ti, sygeplejersker ansat i det offentlige for vold eller truende adfærd. Det viser en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.

Påvirket af stoffer

Da Helle Grøndahl kort tid efter vågnede af sin besvimelse, kunne hun høre overfaldsalarmen, der var blevet aktiveret. Ud af øjenkrogen så hun patienten, som med et fast greb i kollegaens hår trak hende ned. Derefter slog han hende flere gange hårdt i nakken.

Den aften, da det skete, havde der ellers været meget stille på den psykiatriske afdeling i Kolding. Lidt for stille.

Når der er for stille på afdelingen, ved Helle Grøndahl og hendes kollegaer, at der er noget galt.

- Vi har mange patienter med stofmisbrug ved siden af deres psykiske lidelser på vores afdeling. Jævnligt lykkedes det for dem at få smuglet noget ind, og så bliver de lige pludselig meget stille og ivrige efter at komme udenfor, siger Helle Grøndahl

Derfor gik sygeplejerskerne den aften en ekstra runde for at tjekke, hvad patienterne lavede. En af Helle Grøndahls mandlige patienter virkede påvirket, og hun og en kollega besluttede at teste patienten.

Da de kom til urinprøven, sagde det klik for den indlagte mand.

- Det er det mest voldsomme, jeg har oplevet. Han var helt uden for rækkevidde, siger Helle Grøndahl.

Kurser hjælper

Helle Grøndahl arbejder stadig på den samme afdeling. Hun har flere gange overvejet, om arbejdet er de regelmæssige trusler og voldelige episoder værd.

- Det er klart, at man efter sådan noget tænker over, om det er det værd. Men jeg er glad for mit arbejde og den indsats, som jeg føler vi giver, siger Helle Grøndahl.

Hun føler, at der bliver gjort rigtig meget for at ruste hende og hendes kollegaer til de udfordrende situationer. De er flere gange årligt på kurser i konflikthåndtering, hvor de lærer at håndtere aggressive patienter.

- Der bliver gjort virkelig meget for at ruste os bedst muligt. Og vi er gode til at snakke om hændelserne, når de sker, siger Helle Grøndahl.

Færre ansatte giver mere vold

Der er dog nogle episoder, som hun ikke mener, konflikthåndtering og andre kurser kan forhindre.

- Patienten, der overfaldt os, var helt uden for rækkevidde. Han var ligesom mange af vores andre patienter stofmisbruger. Og når de er påvirkede, er det meget svært at tale sig ud af konflikter, siger Helle Grøndahl.

Hun mener, at det eneste, der for alvor ville kunne skabe mere tryghed for personalet på afdelingen, er flere kolleger.

- Vi er alt for få på arbejde. De sidste år er vi blevet skåret helt ind til benet, siger Helle Grøndahl.

Når der bliver for få ansatte, bliver stemningen langt mere stresset på afdelingen, fortæller hun.

- Når vi er så få, bliver vi hurtigt pressede. Og det kan patienterne mærke. Vi har ofte ikke tid nok til dem. Og så ender det alt for ofte med, at de bliver voldelige eller truende, siger Helle Grøndahl.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.