Helikopter samlet jagerpiloter op fra jorden

Piloterne måtte af ukendte årsager skyde sig ud af deres jagerfly, mens de var i luften tæt ved Yemen.
Shiamuslimske oprørere har taget kontrollen over store dele af Yemen. Saudi-Arabien forsøger med angreb fra blandt andet luften at slå oprørerne tilbage.
Shiamuslimske oprørere har taget kontrollen over store dele af Yemen. Saudi-Arabien forsøger med angreb fra blandt andet luften at slå oprørerne tilbage. Foto: Hani Mohammed/AP

To saudiarabiske jagerpiloter blev fredag aften reddet op af internationalt farvand i Adenbugten, efter at de af ukendte årsager måtte skyde sig ud af deres F-15-jagerfly.

Det var en amerikansk helikopter, der klokken 22.20 dansk tid samlede de to piloter op, cirka to timer efter at Saudi-Arabien havde anmodet om assistance.

Det oplyser kilder fra det amerikanske forsvar ifølge flere nyhedsbureauer.

Saudi-Arabien og flere andre lande indledte torsdag et angreb på den shiamuslimske Houthi-milits, der har taget kontrol over store dele af Yemen, der ligger ud til Adenbugten.

Saudiarabiske fly har torsdag og fredag gennemført en lang række bombetogter over Yemen, og landets militær får hjælp med efterretninger og logistik af USA.

Det er uvist, om piloterne blev ramt af antiluftskyts eller om det var mekaniske problemer, der tvang piloterne til at bruge katapultsædet.

Det er ligeledes uvist, om piloterne var på en bombemission, da de kom i problemer.

Saudi-Arabiens kong Salman takkede fredag USA's præsident, Barack Obama, for hjælpen med at redde piloterne.

Det gjorde han i en telefonsamtale mellem de to ledere, hvor Obama gentog sin støtte til Saudi-Arabiens militære intervention i Yemen.

- Præsidenten og kong Salman enedes om, at vores fælles mål er at opnå en vedvarende stabilitet i Yemen gennem en forhandlet politisk løsning i FN, siger Bernadette Meehan, talskvinde for Det Nationale Sikkerhedsråd i USA.

Fredag ankom Yemens afsatte præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, til Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, efter at være flygtet først fra Sanaa og siden fra havnebyen Aden på grund af oprørernes fremmarch.

Snesevis af mennesker blev angiveligt dræbt under luftangrebene torsdag i den nordlige del af Sanaa.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.