Heidi får minus 500 kroner på kontoen hver måned: 'Jeg skal bare overleve. Har du nogen forslag?'

Kontanthjælpsloft og 225-timersreglen sender alle enlige på kontanthjælp under en grænse, som SKAT har sat for, hvad man har ret til for at kunne opretholde 'en enkel og beskeden husførelse'. Heidi er en af dem.
På grund af gæld og en høj husleje får Heidi et minus på cirka 500 kroner, når de faste udgifter er betalt.
På grund af gæld og en høj husleje får Heidi et minus på cirka 500 kroner, når de faste udgifter er betalt. Modelfoto: Bente Jæger

En hård skilsmisse, depression, fyring, løse job og gæld sendte Heidi på en nedtur, der nu efter seks år ender med et frontalt sammenstød med kontanthjælpsloftet.

Hun mister 2.351 kroner i kontanthjælp og særlig støtte til høj husleje. Det betyder, at hun sidder tilbage med minus på omkring 500 kroner til hver den første fremover, når alle hendes faste udgifter er betalt, eller også ryger hun til inkasso med sin gæld.  

- Jeg er nødt til at finde noget arbejde, ellers dør jeg af sult. Ellers kan jeg stille mig ned på Istedgade og trække, men hvem fanden gider hyre en på 48 år?, siger Heidi sarkastisk.

Ifølge nye tal for AE Rådet betyder kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, at alle enlige på kontanthjælp ryger under den indtægtsgrænse, som SKAT har sat for, hvornår man kan ’opretholde en enkel og beskeden husholdning’.

Det kan Heidi godt genkende. Efter SKATs takster skulle Heidi have haft et rådighedsbeløb på 6.020 kr. om måneden for at kunne have en beskeden livsførelse.

Efter kontanthjælpsloftet kan Heidi få omkring 9.200 udbetalt i kontanthjælp og boligstøtte, og hun er langt fra SKATs grænse. Faktisk er hendes udgifter større end, hvad hun vil få udbetalt. 

 - Jeg ved ikke længere, hvad jeg skal gøre. Det kan jo ikke hænge sammen. Har du nogen forslag?, spørger Heidi.

Voldsom skilsmisse

På grund af stress og depression er hun ikke erklæret såkaldt jobparat. Hendes læge er bekymret for, om hun er på vej ned i et sort hul som det, der startede hele nedturen.

Alligevel er hun ikke blevet fritaget for 225-timersreglen, og har ikke optjent timer nok. Så en del af hendes tab er de 500 kroner, hun vil blive trukket hver måned, til hun har optjent 225 timers arbejde på et år.

- De har talt om på kommunen, at jeg skal finde otte timers arbejde om ugen. Jeg skal ud og arbejde lige nok til, at jeg ikke knækker helt, for så er reglerne sådan, at jeg får ret til at få i det mindste noget mere boligstøtte udbetalt, siger hun.

For otte år siden havde hun et prestigefyldt job og havde haft det i mange år. Så sendte en voldsom skilsmisse hende i gulvet med depression, og efter to år blev hun fyret.

- Efter det har jeg haft alle mulige midlertidige job, og den økonomiske usikkerhed har været hård. Jeg har lånt af mine forældre, og naboen har fordret på mig, siger hun. 

Værtinde i swingerklub

I sommer, før hun fik det dårligere, forsøgte hun sig som tjenerafløser, og det gik fint. Men hun havde kun ret til at beholde 25 kroner om dagen af de penge, hun tjener. Resten bliver modregnet i kontanthjælpen. Det kostede 32 kroner i bus til hotellet. 

- Men jeg ville gerne arbejde. Jeg har stemt dørklokker alle steder, men ingen har råd til at ansætte nogen. Jeg har gjort lidt rent sort for en gammel mand. Jeg har også været værtinde på en swingerklub. Jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad jeg laver. Jeg skal bare overleve, siger hun.

Huslejen i den almennyttige bolig er på 5.800 kroner, og hun har ikke kunnet finde noget billigere.   

Heidi mener, at hendes budget ligner andres: Husleje, forsikring, den mindste tvpakke. Hun cykler ud med sit vasketøj i sin kolonihave, hvor hun har en gammel vaskemaskine stående.

- Så skal jeg kun betale for strøm, for vandet er gratis. Så kan jeg spare de 300 kroner, det koster at vaske i boligforeningen. Indtil kolonihaverne lukker for vandet for vinteren, siger hun.

Tabte formue på lejlighed

Kolonihaven har hun prøvet at sælge flere gange, men ingen vil købe den. Oprindeligt havde hun også en andelslejlighed, men da hun røg ud af dagpengesystemet, tvang banken hende til at sælge den, selvom hun tabte penge.

Tabet konverterede banken til et forbrugslån med en rente på 10 procent. Det betyder, at Heidi betaler de 154.000 kroner af med et afdrag på 1.500 kroner om måneden.

Tre ud af fire kontanthjælpsmodtagere har gæld, og blandt dem er den gennemsnitlige nettogæld 190.000 kroner.

Efter loven kan banken ikke trække afdraget på lånet fra Heidis kontanthjælp, men hun har selv skrevet under på aftalen, og har klaret det indtil nu.   

- Banken har sat afdraget ned og forlænget lånet en gang. Nu vil de ikke længere. Så betaler jeg ikke, sender de mig til inkasso. Men så må de måske bare gøre det nu, siger Heidi.

Eftersom banken ikke er til at tale med, kan hun ikke se, at hun kan blive boende i sin lejlighed.  

- Jeg skal gøre noget. Der er ikke billigere husleje omkring København. Så må jeg flytte til Rødby, eller rundt på venners sofa, som da jeg blev skilt. Eller hjem til min mor. Men man vil helst ikke flytte hjem igen, vel?, siger hun.

Heidi er ikke personens rigtige navn, men det er redaktionen bekendt

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.