Headhunter: "Kvindelige chefer er ikke så rationelle"

Ledelsesstilen er forskellig alt efter, om chefen er en mand eller en kvinde, mener størstedelen af danskerne. Lederne oplever til gengæld ikke, at kønnet gør den store forskel.
"Mange har kun haft en mandlig leder, derfor ved man ikke, om der reelt er forskel," lyder en forklaring på ny undersøgelse om danskernes forhold til kvindelige og mandlige ledere.
"Mange har kun haft en mandlig leder, derfor ved man ikke, om der reelt er forskel," lyder en forklaring på ny undersøgelse om danskernes forhold til kvindelige og mandlige ledere. POLFOTO arkiv

Der er forskel på, hvordan mænd og kvinder er som ledere, mener langt størstedelen af danskerne.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet blandt 611 personer for Avisen.dk. Her svarer 78 procent, at køn i nogen grad eller i høj grad påvirker ledelsesstilen.

Det kommer bag på lederne, der ikke selv mener, at kønnet spiller den store rolle.

"Jeg er da en smule overrasket, for lederne oplever ikke selv den forskel," siger Vibeke Skytte, der er direktør for Job & Ledelse i organisationen Lederne.

De har netop selv spurgt deres mandlige og kvindelige medlemmer, hvordan de oplever deres egen ledelsesstil, og her er forskellen ikke særlig stor.

"Der, hvor der er en lille forskel, hælder kvinderne til det bløde og mændene til det hårde. Men i det store hele oplever de ingen forskel," siger Vibeke Skytte.

Kvinder føler sig frem

At medarbejderne til gengæld kan opleve en stor forskel på mandlige og kvindelige chefer, undrer ikke Jørn Isaksen, der er direktør for Lederbørsen A/S.

Når han rekrutterer ledere, laver han blandt andet en personlighedsprofil, og her er der generelt en tydelig forskel på mænd og kvinder.

"Mænd træffer typisk beslutninger på baggrund af en rationel, logisk analyse, mens kvinder mere gør det, der føles rigtigt," siger han.

Jørn Isaksen understreger, at den ene type ikke nødvendigvis bliver en bedre leder end den anden. Men der kan være stor forskel på, hvordan man som medarbejder oplever en kvindelige leder i forhold til en mandlig.

"Kvinder er vældig gode til at få øje på, hvordan folk har det i organisationen. Det kan mænd godt komme til at overse i deres iver efter resultater," siger han.

Mens mandlige chefer har en tendens til at se medarbejderen som en brik i spillet, ser kvindelige chefer den hele person, mener Jørn Isaksen.

"Jeg tror, at medarbejdere med en kvindelig chef nogle gange kan opleve sig mere hørt og forstået," siger han.

Drop kønskasserne

Hos Lederne ser de de traditionelle forestillinger om den bløde, kvindelige chef og den hårde, mandlige chef som forældede.

"Det er vigtigt ikke at putte lederne i kønskasser. For at være leder kræver jo, at du både kan være kontant og handlekraftig, og at du er empatisk og god til at kommunikere," siger Vibeke Skytte.

Når 78 procent alligevel svarer, at køn påvirker ledelsesstilen, kan det måske skyldes, at de kun har prøvet at have det ene køn som leder, mener hun.

"Der kan være mange, der kun har haft mandlige ledere, som svarer uden at have noget at sammenligne med," siger hun.

Chefens køn gør altså en forskel

 

I hvor høj grad mener du, at køn påvirker ledelsesstilen?

 

I høj grad: 32,9 procent

 

I nogen grad: 45,5 procent

 

Slet ikke: 20,3 procent

 

Ved ikke: 1,2 procent

 

Kilde: Analyseinstituttet Wilke

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.