Haveglad? Det er NU, du skal teste dine frø

Om et par måneder er det tid til at så de første frø på friland, men inden da er det en god idé at tjekke, om dine hengemte frø kan spire. Så spilder du ikke energien.
Det føles som om, der er langt til foråret - men det er lige om hjørnet - så kom i gang med de forberedende øvelser nu.
Det føles som om, der er langt til foråret - men det er lige om hjørnet - så kom i gang med de forberedende øvelser nu. Colourbox

Det er koldt og regnfuldt udenfor. Foråret synes langt væk, og derfor tænker du måske ikke lige over, at det faktisk er på tide at tjekke, hvilke af dine gemte frø, du kan bruge og hvilke, der bare skal smides ud.

Foråret er på vej og har du lyst til at hænge dine potter op, så følg denne nemme metode fra udeoghjemme.dk

Lav en spiretest
Det kan ind imellem være svært at huske, hvor lang tid en pose med frø har ligget, og måske har du ikke fået skrevet årstal på. Frø kan godt blive for gamle, og er de det kan det betyde, at de ikke vil spire, sådan lyder det fra haveekspert på Ude og Hjemme, Nina Launbøl Hansen:

-Der er meget stor forskel på, hvor længe forskellige frø er i stand til at spire. Nogle bevarer spireevnen i flere hundrede år, nogle skal helst sås friske eller inden for det første år efter høst.

Det er ikke bare frø, som kan spire. Det kan farlige organismer også på dine citroner. Læs på udeoghjemme.dk hvorfor du ikke skal putte dem i vand

Hun råder derfor til at lave en spiretest nu, så du ikke planter ting ud, som ingenting giver, eller hvor kun halvdelen kommer op.

Det er ret nemt
Spiretesten er nem at gå til, og Nina Launbøl Hansen råder til denne fremgangsmetode:

1.

Drys lidt frø ud på et stykke fugtigt køkkenrulle. Sæt dem enten i en flad bakke med film over, eller put køkkenrulle og frø i en klar plasticpose, så de ikke tørrer ud.

2.
Stil frøene lyst og i stuetemperatur.

3.
Efter en uges tid skulle der gerne være noget at se. Små grønne kimblade og fine hvide rødder skulle gerne være på vej ud af frøkapslerne.

4.

Er der masser af frø, som spirer, så er det bare at lægge dem klar til at så.

5.
Er der kun få frø, som spiret, så kan du enten så frøene ekstra tæt, når sæsonen kommer, eller du kan kassere dem helt.

Hvis det viser sig, at ingen frø er spiret, så råder Nina Launbøl Hansen dig til, at du lige googler frøene og tjekker, om netop disse frø bør have ekstra lang spiretid. Bør de det, så venter du, og ellers skal de bare smides ud. Der er ingen grund til at spilde tiden.

Af redaktionen, redigering Mette Skøtt, udeoghjemme.dk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.