Harm Marianne Jelved: "Tabersag!!!"

De Radikales Marianne Jelved er dybt utilfreds med, at der ikke er nogle kvinder repræsenteret i regeringens to mest magtfulde udvalg.
- Det er en tabersag, at man ikke har nogle kvinder i Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget. Man har udelukket halvdelen af menneskeheden, siger Marianne Jelved.
- Det er en tabersag, at man ikke har nogle kvinder i Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget. Man har udelukket halvdelen af menneskeheden, siger Marianne Jelved. Arkiv/Scanpix

"Ukvalificeret og isoleret".

Sådan betegner den tidligere ligestillingsminister og nuværende ligestillingsordfører, Marianne Jelved (R), statsministerens beslutning om ikke at inkludere kvindelige ministre i regeringens to mest magtfulde udvalg.

- Det er en tabersag, at man ikke har nogle kvinder i Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget. Man har udelukket halvdelen af menneskeheden, siger hun og tilføjer:

- Der skal begge køn være repræsenteret.

Hos Socialdemokraterne undrer man sig også over, at regeringen ikke har prioriteret ligestilling mellem kønnene højere.

Ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, ser det både som "en ærgerlig markering" og "spild af talent".

- Man sender det signal, at det ikke er særligt relevant med kvinder i toppen. Og at det ikke er en relevant problemstilling eller noget, man behøver at tage særligt alvorligt, siger han.

Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, er enig i, at man sender "et skidt signal", og hun ser det som et generelt problem, at der bliver rekrutteret for få kvinder i toppen af dansk politik.

- Vi skal have frontløbere og ansigter, som unge kvinder kan identificere sig med, også inden for den politiske verden. Det er et problem, fordi det kan risikere at blive en selvforstærkende effekt nedad, hvis der ikke er flere kvindelige ministre og flere kvinder fremme i politik, siger hun.

Ellen Trane Nørby afviser kritik

Minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby (V), er uenig med substansen i kritikken. Hun har meget svært ved at se, at kvinders manglende tilstedeværelse i de magtfulde regeringsudvalg og på formandsposterne i blå blok skulle sende et dårligt signal til unge piger rundt omkring i landet, som overvejer en fremtid på den politiske scene.

Hun fremhæver, at Dansk Folkeparti i mange år har haft en kvindelig partileder i form af Pia Kjærsgaard, der i juni i år blev udpeget som den første kvindelige formand for Folketinget. Derfor er oppositionens kritik efter hendes opfattelse udtryk for "et meget snævert ligestillingsbegreb".

Et spørgsmål om lige muligheder for alle

Ellen Trane Nørby spiller bolden tilbage til ligestillingsordførerne fra rød blok.

- Hvis man ser på de fire røde kvindelige partiledere, er det så et signal til samtlige drenge om, at man aldrig kan få en karriere i politik? Spørger hun retorisk og tilføjer:

- Det mener jeg ikke, det er. Vi skal passe på med ikke at gøre det til en millimeterretfærdig diskussion, men faktisk gøre det til det, det er. En friheds- og rettighedskamp, som handler om, at der skal være lige muligheder for, at alle kan nå så langt deres talent, evner og flid rækker, upåagtet om man hedder Lukas eller Line.

Af Ivan Mynster

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.