Harm Lizette Risgaard til Hjort: Din finanslov er en ommer!

Finansministeren sparer de helt forkerte steder, mener LO’s næstformand. Det rammer arbejdsmarkedet og dermed konkurrenceevnen at svinge sparekniven på børn og uddannelser, lyder kritikken.
Claus Hjort Frederiksen må gøre sit arbejde om, inden han tirsdag fremlægger finanslovsforslag. Pengene skal ikke komme fra børn og uddannelser, lyder det fra Lizette Risgaard.  
Claus Hjort Frederiksen må gøre sit arbejde om, inden han tirsdag fremlægger finanslovsforslag. Pengene skal ikke komme fra børn og uddannelser, lyder det fra Lizette Risgaard.   Foto: Thomas Lekfeldt, Scanpix.

- Det er simpelt hen for fattigt og visionsløst, når regeringen vil spare milliarder af kroner på børn og uddannelser.  Den finanslov, som Claus Hjort Frederiksen er på vej med, er en ommer! Han har et helt døgn til at komme op med noget bedre, siger LO's næstformand Lizette Risgaard.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterer tirsdag formiddag regeringens forslag til finanslov for 2016. Ifølge finansministeren bliver det en stram finanslov, hvor regeringen også vil sløjfe SR-regeringens børneudspil til 2,4 milliarder kroner.

Børneudspillet skulle sikre flere pædagoger i daginstitutionerne og et løft på børneområdet.

Vuggestuer skal ikke være opbevaring

I LO, der repræsenterer cirka en million lønmodtagere, ryster man på hovedet over, at man svinger sparekniven i vuggestuer og børnehaver. Lizette Risgaard mener, at Claus Hjort Frederiksen glemmer at kæde kvaliteten i daginstitutionerne sammen med, hvordan arbejdsmarkedet ellers fungerer.

- Hvis regeringen ønsker et velfungerende arbejdsmarked, må den også sørge for, at arbejdskraften har mulighed for at passe deres arbejde. Så skal forældre være sikre på, at der er en offentlig sektor, hvor børnene kan blive passet ordentligt. Forældre vil have kvalitet i daginstitutionerne og ikke bare opbevaring af børn, siger hun.

Hjorts sparekniv rammer ligestillingen

Det kræver flere ressourcer til vuggestuer og børnehaver, fremhæver hun.

- Det er så kortsigtet og dumt at spare på daginstitutionerne. Også fordi det rammer ligestillingen. Hvis man ikke kan få passet sine børn på en forsvarlig måde, vil kvinderne typisk gå på deltid eller gå hjemme, og så mister man altså arbejdskraftudbud, og får heller ikke den mangfoldighed på arbejdsmarkedet, vi har brug for, fastslår Lizette Risgaard.

Når regeringen bebuder besparelser på uddannelserne på godt otte milliarder samt sløjfer et børneudspil, får det LO op i det røde felt.

- Det er den helt forkerte vej at gå. Hvad har den regering gang i? Løkke og Hjort vil gerne spare sammen til de skattelettelser, som de har lovet. Men sådan som jeg hører befolkningen og vores medlemmer, er de ikke interesserede i skattelettelser på bekostning af velfærden, siger næstformanden.

Grotesk at spare på børn og unge

Lizette Risgaard fremhæver, at LO ikke er modstander af skattelettelser.

- Det er da fint, hvis der på et tidspunkt kan blive råd til skattelettelser, men det er der ikke lige nu. Og vi skal ikke spare på børn, på unge og på uddannelse, lyder det fra LO's næstformand.

- Det er grotesk, at vi har arbejdsgivere, der skriger på uddannet arbejdskraft og utallige prognoser, der siger, at vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte i Danmark om ganske få år. Så skal man jo ikke spare på uddannelser, men investere i uddannelser. Med de besparelser, som Hjort har lagt i gryden, får vi ikke den opkvalificering, som vi har brug for i Danmark, og dermed risikerer vi at gå glip af vækst og arbejdspladser, mener hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.